Русия е изнесла от Херсон тленните останки на княз Григорий

...
Русия е изнесла от Херсон тленните останки на княз Григорий
Коментари Харесай

Москва си взе останките на Потьомкин, присъединил Крим към Русия

Русия е изнесла от Херсон тленните остатъци на княз Григорий Потьомкин, за който се счита, че е включил Крим към Русия.

Това оповестяват ТАСС и РИА “Новости ”. Двете организации се базират на “изпълняващия длъжността губернатор на Херсонска област ” Владимир Салдо.

Князът е, а останките му са заровени на територията на катедралата “Екатерина ”.

Във вторник бе обявено, че окупационните управляващи са демонтирали и премахнали
бюста на командира Александър Суворов и паметника на адмирал Фьодор Ушаков.
През 1783 година след следващата руско-турска война Григорий Потьомкин съумява да причисли Крим към Русия. Година по-късно той е обявен за фелдмаршал и генерал-губернатор на Крим.

Потьомкин е роден в село Чижово, покрай Смоленск, в фамилията на малък дворянин. Рано изгубва татко си Александър Василиевич Потьмкин (1673 – 1746). Възпитаван от майка си, посещава учебно заведение в Москва. Учи в Московския университет, където изначало се демонстрира като интелигентен и безсънен юноша. Представен пред императрица Елисавета, дружно с дванайсет от най-хубавите студенти. По-късно се разлентяйства и е изключен от университета за „ непосещение “.
През 1775 година се записва в конната армия. При Петър III достига до чин вахмистър.
Участието му в държавния прелом от 28 юни 1762 година, при който Екатерина II взема властта, притегля вниманието на императрицата към него. Повишен е в сан камер-юнкер и получава 400 души крепостни селяни. Издига се от шеф на стражата до княз на царството и княз на Таврия.

Потьомкин е строителят на Нова Русия на юг. Със серия дипломатически ходове и умелото потребление на военна мощ той съумява да „ претопи “ Кримското ханство и да го включи в рамките на Русия, за което получава купата „ светейши княз Таврически “, дадена му от Екатерина II. Негово дело е и основаването на Черноморския флот.

Потьомкин се демонстрира като надарен админ. Екатерина II му разпорежда задачата да засели южните региони на Русия, извоювани от Османската империя. Той се оправя ослепително, като притегля с привилегии бежанци от Балканите, включително И българи. Потьомкин основава редица градове по северното крайбрежие на Черно море, включително и Новоросийск.
Първият му триумф в построяването на градове е Херсон,
следват Николаев (и както той твърди – негова най-голяма обич), Севастопол, Екатеринослав (днес Днипро) и други

В устрема си да се показа по-добре обаче фаворитът на императрицата си служи и с машинация. Когато Екатерина II прави обиколка из региона, Потьомкин подрежда да се изградят около пътя декори на красиви селски къщи.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР