Русия е глобила две активистки за организиране на демонстрация в

...
Русия е глобила две активистки за организиране на демонстрация в
Коментари Харесай

В Русия глобяват за протест в подкрепа на афганистанските жени

Русия е глобила две активистки за образуване на проява в поддръжка на афганистанските дами, които са изправени пред нестабилно бъдеще, откакто талибаните се върнаха на власт в страната. Това оповестиха от Пресненския областен съд в Москва пред " Франс прес ".

Двамата деятели, Артемий Питюков и Ксения Безденежных, са били санкционирани с по 200 000 рубли (2 670 долара) всеки за " нарушение на публичния ред ", посочи представителят на съда.

Активистите са взели участие в дребна проява в понеделник пред посолството на Афганистан в Москва.

Те се редуваха да държат плакати като " самотни стачкуващи ", една от последните форми на митинг в Русия, които не се нуждаят от публично позволение.

Шестима деятели са били арестувани съгласно самостоятелната правозащитна медия ОВД-Инфо.

Друг " уединен стачкуващ " се организира във втория по величина съветски град Санкт Петербург, само че без арести.

" Да бъдеш жена в Афганистан в този момент е смъртоносно рисково ", гласеше един от плакатите съгласно снимик, споделени в обществените мрежи.

Москва е внимателно оптимистично настроена за новото държавно управление в Кабул, откакто талибаните пристигнаха на власт в Афганистан с военно завладяване по-рано този месец.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи предходната седмица, че екстремистката формация - известна със суровото си отношение към дамите - " е подготвена да вземе поради " правата на дамите.

В предишното талибаните са попречили девойките и дамите да посещават учебно заведение и да работят и изискват те да бъдат придружавани от компаньон от мъжки пол.

Те бяха изправени пред телесно наказване или даже екзекуция за нарушение на законите на талибаните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР