Русия е доставила 8 милиона тона пшеница на Египет през

...
Русия е доставила 8 милиона тона пшеница на Египет през
Коментари Харесай

Посолството на Русия в Египет: Да сравним украинските трохи с количеството руски хляб на масата

Русия е доставила 8 милиона тона пшеница на Египет през последната данъчна година, съобщи съветското посолство в Кайро след новината, че Украйна е изпратила 17 600 тона на северноафриканската страна, написа в. " Ал Ахрам ". 

" Нека съпоставим украинските трохи с количеството съветски самун на масата " , написа в обществената мрежа Х дипломатическата задача. " От 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година Русия е доставила на египетските си другари над 8 милиона тона пшеница ", прибавят от посолството.

Доставките ще продължат на същото равнище, " макар подправените вести, популяризирани от западни медии за прекъсване на пратките ", показват от посолството по отношение на информацията на " Блумбърг ", че Египет ще се достави с съвсем половин милиона тона пшеница от България и Франция, откакто Русия се е пробвала да наложи всекидневен най-малък ценови предел на зърното. 

Плаващият под флага на Палау транспортен съд " Ароят " напусна пристанището в Черноморск, претрупан със 17 600 тона украинска пшеница за Египет, заяви Киев в петък. Това е вторият транспортен съд за насипни товари след " Резилиънт Африка ", който минава по краткотрайния кулоар за гражданско мореплаване в Черно море, откакто Русия напусна зърнената договорка. 

Решението на Москва да излезе от съглашението, което позволяваше на Украйна да изнася пшеница, провокира опасения за снабдяването със зърно в световен мащаб. Египет насочи рецензия към Русия и прикани за обновяване на подкрепяната от Организацията на обединените народи (ООН) договорка.  

След отдръпването на съветската страна Украйна тества нов морски път, който заобикаля интернационалните води и минава през акваториите на страните членки на НАТО България и Румъния. 

Русия не е атакувала плавателни съдове по новия път, само че предприе офанзиви против украински пристанища на Черно море, напомня " Ал Ахрам ". 

Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света, е купил от външния пазар 11.6 милиона тона през фискалната 2022/2023 година Нахлуването на Русия в Украйна изправи пред съществени компликации северноафриканската страна, която осигуряваше 20 % от вноса си от украинската страна. 

След началото на спора вносът на Египет от Украйна е паднал с над седемдесет %, сочат данни за 2022 година, представени в. " Аш Шарк бизнес ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР