Русия деблокира част от активите на Северна Корея, замразени заради

...
Русия деблокира част от активите на Северна Корея, замразени заради
Коментари Харесай

NYT: Русия деблокира част от активите на Северна Корея в замяна на оръжия

Русия деблокира част от активите на Северна Корея, замразени поради глобите на Организация на обединените нации, в една от съветските банки, в подмяна на оръжия за войната против Украйна. Това пише  New York Times, като се базира на източници в разследващите служби на съюзнически на Съединени американски щати страни.

Според източниците Русия е разрешила освобождението на 9 милиона $ от 30 милиона $ замразени севернокорейски активи, съхранявани в съветска финансова институция. Според тях КНДР има намерение да употребява тези пари за закупуване на недопечен нефт.

Освен това разузнаването твърди, че севернокорейска подставена компания е разкрила сметка в друга съветска банка – в непризнатата Южна Осетия. Това, акцентират източниците, може да значи, че Русия оказва помощ на КНДР да заобиколи глобите на Организация на обединените нации, които не разрешават финансови транзакции с тази страна.

Американски чиновници настояват, че не могат да потвърдят детайлности за банковите съглашения на Москва с Пхенян.

Но неназован почитан чиновник сподели, че договореностите са в сходство с упованията на Съединени американски щати за това, което Северна Корея ще изиска от Русия в подмяна на доставки на оръжие.

Според специалисти достъпът до финансови мрежи е единствено една позиция в листата с стремежи на Северна Корея. Според тях това, което Северна Корея желае най-вече от Русия, е съвременно военно съоръжение, като сателитни технологии и нуклеарни подводници.

Банковите покупко-продажби може да са от огромно значение за Северна Корея, чиято стопанска система зависи от вноса. Тези връзки могат да улеснят интервенциите освен в Русия, само че и в чужбина. Северна Корея може да употребява връзките на Москва с редица страни, в това число Турция и Южна Африка, които към момента търгуват с Руската федерация, откакто попадна под интернационалните наказания поради войната в Украйна, написа вестникът.

Източник: New York Times, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР