Гергьовден, заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник,

...
Гергьовден, заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник,
Коментари Харесай

Гергьовден е! Честит празник!

Гергьовден, дружно с Великден се счита за най-големия пролетен празник, само че за разлика от Великден, който е преносим празник, постоянно е измежду разцъфналата пролет. Затова се назовава Зелен Георги (или Цветен Георги).

На 6 май честваме Гергьовден - един от най-почитаните български празници. Обявен е за формален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската войска. Чества се и като Празникът на овчаря. Св. Георги се смята за настойник на войската, защото е показан в националните митове и предания като прочут левент, борил се със змейове и дракони.

Гергьовден - Ден на Свети Георги Победоносец - страдалец за християнската религия, на храбростта и Българската войска, както и празник на овчаря, означаваме през днешния ден. Денят на храбростта стартира да се празнува в Българската войска още с нейното основаване. Празникът е публично основан на 9 януари 1880 година с декрет № 5 на княз Александър I Батенберг.

По-рано на 1 януари с декрет № 1 е основан и военният медал За смелост - отличие, с което се удостояват направилите подвизи на бойното поле.През 1946 година комунистическото ръководство прекъсва традицията на празника, обявявайки го единствено за " Ден на пастиря ". Традицията е възобновена на 27 януари 1993 година с разпореждане № 15 на Министерския съвет.

Гергьовден е вторият най-празнуван имен ден в България след Ивановден. Той е имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Генко, Галин, Галина, Галя и други.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР