Русия блокира достъпа на своя територия до световната онлайн енциклопедия

...
Русия блокира достъпа на своя територия до световната онлайн енциклопедия
Коментари Харесай

Роскомнадзор блокира най-големия портал за шах ``за екстремизъм`` |

Русия блокира достъпа на своя територия до международната онлайн енциклопедия Wikiart, която показва в своите запаси над 250 хиляди картини в целия свят, заяви Интерфакс. Мярката е наложена от Федералната работа за контрол в областта на известията, осведомителните технологии и всеобщите връзки (Роскомнадзор) по искане на Генералната прокуратура.

Блокирането на Wikiart е на съображение член 15.3 от Закона за информацията, осведомителните технологии и отбраната на информация. Текстът регламентира възбрана на апелите за всеобщи вълнения, реализиране на екстремистка активност или присъединяване в всеобщи (публични) мероприятия в нарушаване на открития ред и разпространение на недостоверна публично значима информация. От прокуратурата е имало две претенции за вкарване на Wikiart – от 25 и 26 април.

Забранената енциклопедия е, по думите на основателите и, „ дом за изобразителното изкуство от целия свят “. Целта на ресурса е да направи международното изкуство налично за всички. Порталът съдържа 250 хиляди картини на 3 хиляди художници от целия свят, а текстовото му наличие е налично на 8 езика. На 26 април т. година московски съд санкции притежателя на съветската Wikipedia (Википедия) Wikimedia Foundation с 3 милиона рубли за това, че не е премахнал публикации за войната в Украйна, включително за събитията в Буча и разрушаването на болничното заведение в Мариупол.

Миналата събота Роскомнадзор блокира изненадващо още един „ граждански “ запас – най-посещавания международен портал за шахмат Chess.com, който се хоства в Съединени американски щати. Искането против също е от Генералната прокуратура на Русия и е постъпило на 23 април с претекстове както при Wikiart. Порталът е бил неразрешен поради две публикации, в които се осъжда провеждането на т. н. военна интервенция на Русия в Украйна. Първата публикация е и в нея се приказва за съветската политика и ограниченията, предприемани по отношение на войната. Във втората – шахматисти описват за това какво се случва с тях във военно време.

След налагането на възбраната в понеделник порталът излезе с позиция: Продължаваме изрично да осъждаме съветската инвазия и нападателната война против Украйна и ще продължим да публикуваме материали, които споделят истината за войната. Въпреки рестриктивните мерки, наложени от Роскомнадзор, ние все по този начин приветстваме съветските консуматори на Chess.com да играят в нашия уебсайт.

Chess.com е уебсайт за онлайн игра на шах, има конгрес и е обществена мрежа на тематика шах. Порталът е благосъстоятелност на едноименната компания. По последни данни има над 28 милиона регистрирани консуматори от целия свят. От началото на войната в Украйна Роскомнадзор с писани под индиго претекстове спря достъпа на съветските консуматори до Фейсбук, Twitter, Instagram, Гугъл News, BBC News, NPR, Аmnesty International и стотици други.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР