Рушенето и замяната на статуи на исторически личности по света

...
Рушенето и замяната на статуи на исторически личности по света
Коментари Харесай

Искат да построят статуя на Грета Тунберг

 Рушенето и замяната на скулптури на исторически персони по света доближава най-различни крайни и неуместни форми. В Швеция има апели за подмяна на исторически скулптури, освен това някои от предложенията идват от съществени фигури.

Бивш кмет предлага публикацията на известния шведски крал Карл XII, прочут още като Каролус Рекс, да бъде сменен със скулптура на климатичната активистка Грета Тунберг, осведоми " Dir.bg ".

След като скулптури бяха вандализирани по целия свят от извънредно леви екстремисти, в този момент има апели скулптури да бъдат отстранени и в Швеция.

Статуи на Томас Джеферсън, Уинстън Чърчил и Кристофър Колумб бяха обругани и разрушени в Съединени американски щати, а в този момент вълната доближава и Европа.

В мнение за вестник Афтонбладет, някогашният кмет на община Умео Ян Бьоринге, споделя, че не би трябвало да имаме монументи на " потисниците ".

Той предлага а използваме технология за основаване на интерактивни прекарвания, където в миналото са стояли отстранените скулптури. Например, употребявайки QR кодове, да се даде на посетителите информация за статуята, която преди е стояла там.

Бившият кмет споделя, че това не е проверка на историята и че статуите са знаци на идеологии, а не справедлива история.

" Махнете автократа Карл XII и го заменете с климатичната активистка Грета Тунберг ", написа той.

Крал Карл XII (или Каролус Рекс) е един от най-известните крале на Швеция. Известен е с това, че е войнстващ крал, водещ Шведската империя до победа във Великата северна война през 1700-те.

През 1700 година троен съюз на Дания-Норвегия, Саксония-Полша-Литва и Русия подхваща трикратно нахлуване против Шведската империя. Въпреки това крал Карл XII единствено на 18 години води шведската войска до голям брой победи, макар че шведската войска нормално е превъзхождана неведнъж от съюзените врагове.

Едва през  1709 година Карл XII е надвит в борбата при Полтава.

Шведският крал не е единствената скулптура, която извънредно левите желаят да отстранен. Сега е почнала петиция за унищожаване на скулптура на шведския ботаник, зоолог и доктор Карл Фон Лине поради расизма.

Известен е като бащата на актуалната таксономия, актуалната система за именуване и систематизиране на организмите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР