Русенският завод не работи от началото на годината, а последният

...
Русенският завод не работи от началото на годината, а последният
Коментари Харесай

Корабостроителницата в Русе ще се продава отново

Русенският цех не работи от началото на годината, а последният транспортен съд в него е създаден през 2011 година

© Антон Попов Интерес за оглед на корабостроителницата е имало от шест компании – интернационалните и български.
Още по тематиката
Държавата измисли нова скица за придобиване на " Дунарит "

ДКК е купила още едно взимане от КТБ за 38 млн. лева и ще опита да пристъпи към насилствена обмен
20 сеп 2017
БАКБ, Инвестбанк и " Вабо Интернал " подадоха предложения за Банка Виктория
5 сеп 2017
КТБ назначи обичания си синдик и в " Интерхотели " – Велико Търново

Росен Милошев дава отговор за още 20-ина финансирани от банкрутиралата банка сдружения
27 юни 2017
Синдиците на КТБ продават винарната " Телиш "

Обявеният търг планува четири дни за запознаване с документите и внасяне на депозит
12 юни 2017
И синдиците признаха, че пари от КТБ са стигали до Пеевски

" Балканска медийна компания " е получила 600 хиляди лева през фирма-бушон на Цветан Василев
30 май 2017
Синдиците на КТБ продават офиси на банката за 20 млн. лева

Обявените търгове за активи плануват едвам три дни за запознаване с документите, огледи и внасяне на депозит
9 мар 2017
Първи 534 млн. лева потеглят към кредиторите на КТБ

Над половината от сумата е била налична при отнемането на лиценза на банката, а не е резултат от работата на синдиците
26 фев 2017
Синдиците на КТБ продават постройка в центъра на София

Търгът за парцела стартира от 2.582 млн. лева и ще е на 17 септември
13 авг 2015 Корабостроителницата в Русе ще се продава в нова процедура, откакто първият търг беше спрян по искане на синдиците на КТБ. Това стана преди приключване на крайния период за подаване на оферти за покупка, който беше 5 октомври. Взискателят по изпълнителното дело – в тази ситуация синдиците на КТБ, има право да спре продажбата без да се обосновава. Това нормално се прави, когато има подозрения за договаряне на цената сред претендентите.

От КТБ показаха, че се надяват да получат допустимо най-хубави условия при продажба на актива. От там допълниха, че сега няма изясненост по кое време ще бъде поискана нова процедура за продажба, само че ще бъде скоро. Началната цена при първия търг беше 32.3 млн. лева

Заводът в Русе е един от последните огромни активи на КТБ. За обмен бяха оповестени земята и постройките на сдружението " Русенска корабостроителница-запад " - 15 имота с обща повърхност от към 300 дка и голям брой здания (цехове, работилници, хранилища и пр.). Активите се предлагаха единствено в пакет, защото са част от повсеместен комплекс за строителство и ремонт на кораби. Предприятието не работи от месеци, а строителството и ремонтът на кораби от години е в тежка обстановка по целия свят. Синдиците на КТБ имат да събират 33 млн. лева от компанията. Дългът е резултат от ипотечен заем, изтеглен през април 2014 година за покупката на самата корабостроителница.

Интерес има

При първата процедура е имало проявен интерес за оглед на корабостроителницата от шест компании – интернационалните и български, сподели частният правосъден реализатор Иван Хаджииванов, който продава парцела. До подаване на предложения не се е стигнало, защото продажбата е спряна по искане на синдиците преди крайния период.

Практиката демонстрира, че това се ползва в случаи, в които има допускания за договаряне във връзка с цената сред претендентите. Когато продажбата се спре по искане на взискателя (спиране може да бъде поискано и от съда например), новата процедура стартира от същата цена – в тази ситуация 32.3 млн. лева, а не с рабат от 20%, както е при оповестяване на втори търг. Сега синдиците на КТБ би трябвало да изискат нова процедура по продажба и едвам тогава тя ще бъде стартирана.

Освен КТБ като втори подред заложен заемодател е вписана и компанията " Русенска корабостроителница " по отношение на контракт за заем от 8 млн. евро от февруари 2014 година Последното сдружение на процедура е предшественикът на " Русенска корабостроителница-запад ", в което се реалокират активността и активите през 2013 година Според информации в русенски медии сдружението дължи суми и на Национална агенция за приходите, и на служащи. Синдиците на банкрутиралата банка съгласно лист от началото на годината търсят от русенското сдружение 33 млн. лева Това е цифрата без направените цесии и прихващания, които евентуално се оспорват и по информация на " Капитал " са за над 10 млн. лева

Тежко финансово положение

Заводът спря работа при започване на тази година, откакто беше запечатан от частен правосъден реализатор с решение на съда. Според осведомени последният транспортен съд е излязъл през 2011 година, след което предприятието се е занимавало единствено с ремонтни действия. По оценки на експерти за корабостроене са нужни най-малко 3000 служащи, а при затварянето на завода в него работеха 100-ина души.

Според последния оповестен доклад на " Русенска корабостроителница-запад " през 2015 година сдружението е осъществявало активност по произвеждане на железни структури, кораборемонт, услуги по металообработка и рязане на скрап. След откриването на първата процедура Хаджииванов изясни, че в завода е имало рязане на машини, само че предприятието е възстановимо.

Финансовото положение на компанията е тежко. За 2015 година приходите от продажби са 944 хиляди лева Заради големите финансови разноски - 19.7 млн. лева, компанията излиза на загуба от 17.3 млн. лева (при минимална облага за 2014 г.). " През 2015 година мощно отражение върху активността оказваше отрицателното въздействие на оповестената в неплатежоспособност КТБ, беше затруднена и цялостната оперативна активност заради неспособност да се усвоят отпуснатите заеми на сдружението, както и заради невъзможността да се обезпечат оборотни средства от други банки заради учредения залог на комерсиално дружество в интерес на КТБ ", се показва в доклада.

Апетит има

Със договорката напълно ще оредеят активите, които още могат да се одобряват като следени от близки до Цветан Василев лица. Три години след затварянето на КТБ най-големите сдружения от орбитата на банката към този момент са при други притежатели: " Булгартабак " и " Техномаркет " се свързват с Делян Пеевски, БТК е при Спас Русев и ВТБ, " Петрол " при Гриша Ганчев и така нататък

От предходната година апетитите към активите на сдружението се ускориха, като бяха направени серия от опити за преодоляване на предприятието. Още през април считаната за обвързвана " Русенска корабостроителница " изиска да стартира продажба на обособени активи, само че й беше отказано регистриране в Търговския указател. Седмица по-късно обаче в регистъра беше вписано единодушие за пристъпване към осъществяване на обособени активи на КТБ. През май синдиците на банкрутиралата банка постановиха и запор върху банковите сметки на сдружението. Скоро по-късно в " Русенска корабостроителница-запад " беше назначен и краткотраен синдик - Росен Милошев (с над 20 сходни задания от синдиците на КТБ).

По-рано тази година синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов излязоха с отворено писмо, в което предизвестиха, че " се вършат опити от страна на взаимно свързани компании да се присвоят и дребното останали активи на сдружението, като задачата на тези дейности е КТБ да не успее да събере вземанията си ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР