Русенският музей организира презентационен тур до местността Писмата, които са

...
Русенският музей организира презентационен тур до местността Писмата, които са
Коментари Харесай

Презентационен тур до местността Писмата организира историческият музей

Русенският музей провежда презентационен тур до местността Писмата, които са част от археологическия резерват край село Иваново. Това е мястото, където през XIII в. поражда скалният манастир „ Св. Архангел Михаил “. Турът се провежда по отношение на навършването на 700 години от надписа на Иво Граматик.

Групата ще се запознае с главните съставни елементи от Ивановския скален манастир " Св. арх. Михаил ", които се намират от дясната страна на Русенски Лом, гледано по течението на реката. Ще се подчертава върху триредовия надпис на Иво Граматик в храма при Господев дол, от чието основаване се навършват седемстотин години. Той е с летописен и битов темперамент, дава скъпа информация и е най-дългия непокътнат надпис в скалите на Ломовете. Авторът Иво Граматик оповестява, че е дошъл от Тракия " когато погина цар Георги ". Голяма част от историците одобряват, че става въпрос за непредвидената и забулена в секрети гибел на младия и деятелен цар Георги II Тертер. Кончината му е в последните месеци на 1322 година и това значи, че надписа е от самия завършек на същата година или от идната 1323-та.

 Обиколката ще се състои на 15.04.2023 година (събота). Водач на презентационния тур ще е уредникът Евгени Георгиев от русенския музей. Часът на потегляне е 10.00 ч. Групата ще бъде до 15 индивида, а включването в нея става посредством авансово записване на телефон 082/ 825 002. Сборният пункт е паркингът, който се намира до обекта Ивановски скални църкви. Участниците в маршрута би трябвало да са снабдени с комфортни обувки, дълги панталони и вода за пиянство. Цената за присъединяване в презентационен тур е 20 лева на човек. Заплаща се на място.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР