Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, ако Брикел затвори,

...
Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, ако Брикел затвори,
Коментари Харесай

Топлофикациите в Русе и Сливен: Ако "Брикел" затвори, оставаме на студено

Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, в случай че " Брикел " затвори, предизвестиха от топлофикациите в двата града.

От Топлофикация Сливен оповестиха, че са предизвестени от " Брикел ", че съществува действителна заплаха без основна причина активността на сдружението да бъде краткотрайно прекратена посредством налагане на насилствена административна мярка.

Освен уреди за произвеждане на топлинна и електрическа сила, в Брикел действа и специфична Брикетна фабрика, в която работи единствената в България апаратура за подсушаване на въглища. Съоръжението обработва въглищата, като спомага за възстановяване, както на техните качествени характерности, по този начин и на екологичните им индикатори. Произведеният артикул от Брикетна фабрика се назовава обогатено енергийно гориво и се употребява в производството на сила освен в Брикел, а и във значимия за енергийната сигурност на страната Топлоелектрическа централа Бобов Дол, близкия Топлоелектрическа централа Димитровград, Топлофикация Сливен, Топлофикация Русе, Топлофикация Перник и по-малката Топлофикация Габрово, показват от топлофикационното сдружение.

„ Тази заран получихме писмо от Брикел, в което ни уведомяват, че съществува заплаха активността на Централата да бъде спряна наложително, от което следва, че към този момент плануваните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат прекратени за неустановен интервал. Искрено се надявам българската страна да не допусне сходен сюжет, тъй като ще заплаши отоплителния сезон в няколко огромни български града! Сливен е топлофициран град с 120 000 души население! Много от жителите са привикнали да разчитат на евтиното централно отопление. С какви очи да им разбираем, че би трябвало да употребяват по-скъпи способи за отопление и да се лишат от най-евтиния без основателна причина? “, декларира изпълнителният шеф на Топлофикация Сливен инж. Павлин Костов.

Подобно предизвестие пристигна и от " Топлофикация Русе ", където таман е почнало прекосяването към работа с обогатено енергийно гориво поради неналичието на съветски въглища, подбудена от войната в Украйна. Дейностите по плана към този момент са стартирали и за реализацията му са отделени няколко милиона лв..

" Надяваме се в в обстановка на обостроена енергийна рецесия на територията на цяла Европа да не се позволява затваряне на централи. Всяка една Топлофикация способства за енергийната непоклатимост на страната. Брикел е единственият прозводител на обогатено енергийно гориво в България и огромна част от ТЕЦ-овете в страната разчитат на доставките. Доколкото съм осведомен с метода на приемане на обогатено енергийно гориво, то се създава с топлинната сила, която се генерира от работата на горивната апаратура т.е. без индустриална активност няма по какъв начин да се генерира топлинна сила, която да се употребява за превръщането на елементарните въглища от Мини Марица Изток в обогатено гориво. " съобщи инж. Севдалин Желев, изп. шеф на " Топлофикация Русе ".

Според него, в случай че се допусне производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде прекратено, цялата енергийна система ще рухне. По думите му, спирането на доставките на обогатено енергийно гориво ще докара до дефицит на електрическа сила в страната, който евентуално няма да може да бъде затрупан от съществуващите източници на сила. Директорът изрази подозрение, че евентуално ще се стигне до режим на тока, тъй като вносът също не е алтернатива, поради високите цени на европейските пазари.

„ Всички български топлофикации сме се заели извънредно съществено с идеята за промяна на българската енергетика посредством поетапно унищожаване на въглищата и по-мащабно нахлуване на по-екологичните горива, каквито са биомасата, биогазът, природният газ, а за какво не вбъдеще и водородът, на който се разпореждат толкоз огромни очаквания. Нека не се позволява апокалипсис в българската енергетика! “ сподели инж. Севдалин Желев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР