Русак-3993 е прототип на всъдеход от ново поколение на транспортни машини-амфибии и

...
Русак-3993 е прототип на всъдеход от ново
поколение на транспортни машини-амфибии
и
Коментари Харесай

В Русия направиха всъдеход от ново поколение, кръстиха го Русак - видео

Русак-3993 е първообраз на всъдеход от ново поколение на транспортни машини-амфибии и е основан особено за работа в Арктика и Антарктика. Подобни машини са много търсени и потребни там, където няма възможност да се прокарват пътища. Като например в Чукотка, където относителната плътност на популацията е едвам 0,7 човека на един квадратен километр.

Там са нужни не пътища, пък и изработката и поддържането им е съвсем невероятно или прекалено скъпо, а всъдеходна техника, която да работи надеждно в трудните северни климатични условия. Така хората в тези райони няма да се чустват откъснати от цивилизования свят. Прототипът на машината към този момент премина тестови тествания в тежките климатични и природни условия на Якутия и Чукотка.

Върху основаването на машината са работили учените от Нижниновгородския технически университет и конструкторите на завода за механични трансмисии в Набережни Челни. Русак-3993 не е само въплътен в метал, само че и почтено премина изпитания в изискванията на Крайния Север. В периода на пролетната обърканост учените са съумели да ревизират работата на всички системи на машината и да отработят различни начини за превъзмогване на препятствия.



Тестовият аршрут е включвал планински участъци, блата, крепко разкаляни земни пътища и снежна целина. В последна свметка при тестванията са съумели да преодолеят успешно като най-малко и пет различни типове пътища.

Русак е доста забавна машина – неговите колела от двете предни и двете задни оси могат да се въртят в различни посоки. Това усъвършенства изключително много маневреноста и улеснява измъкването от тежки обстановки на пътя. Всъдеходът има два резервоара за гориво, всеки от по 150 литра, което му осигурява достатъчна самостоятелност на придвижване с едно зареждане. Напълно да плава машината още не може, макар че се смята за амфибия. Задачата й е да преодолява водни не изключително дълбоки трудности, а с някои допълнения тя може да се трансформира и в същинска амфибия.

Завеждащият на научната лаборатория на техническия университет Александр Блохин показа в изявление за агенцията РИА Новости, че съществуващите колесни и гъсенични всъдеходи са недостатъчно адаптирани към суровите природо-климатични условия на Арктики и специално за работа в арктическата зима.

Новата машина, обаче, е задоволително яка и надеждна, и ще може да се експлоатира целогодишно. При основаването на всъдехода учените са търсили и намерили приемлив компромис сред проходимоста, енергоефективноста, надежноста и товароподемноста му.

Засега супервсъдеходът съществува в единствен образец. Това е машина с четири задвижващи оси, само че налице са проекти още за двуосна и гъсенична машини. В момента върви усилена подготовка за серийното произвеждане на тези нови всъдеходи, като колесните машини ще се вършат в цех в Богородск, а гъсеничните в Набережни Челни. Стартът на серийното произвеждане е на двата типа нови и неповторими колесни и гъсенични руски всъдеходи за употреба в Арктика е планувано за 2020-а година.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР