Рупърт Мърдок се оттегля като председател на управителния съвет на

...
Рупърт Мърдок се оттегля като председател на управителния съвет на
Коментари Харесай

Рупърт Мърдок се оттегля от председателския пост на медийната си империя

Рупърт Мърдок се отдръпва като ръководител на управителния съвет на Fox Corp. и News Corp., оповестиха от компанията, представени от CNBC.

Ключовата смяна ще бъде публично оповестена през ноември.

92-годишният медиен магнат ще бъде назначен за почетен ръководител на всяка от фирмите, които управляваше досега.

Лаклан Мърдок, един от синовете му, ще стане едноличен ръководител на News Corp. и ще продължи да бъде изпълнителен ръководител и основен изпълнителен шеф на Fox Corp.

" Нашите компании са в положително положение, както и аз ", декларира Мърдок в известие до чиновниците си.

" През целия си професионален живот съм се занимавал всекидневно с вести и хрумвания и това няма да се промени ", декларира още той и добавя: " Имаме всички учредения да бъдем оптимисти за идващите години - аз сигурно съм и възнамерявам да бъда тук.  Но борбата за свободата на словото и в последна сметка за свободата на мисълта, в никакъв случай не е била по-ожесточена. "

Мърдок се отдръпва от управителните препоръки след бурна година в телевизионната мрежа Fox, скоро откакто тя се съгласи да заплати 787,5 млн. $ по делото за клюка на Dominion Voting Systems за погрешни изказвания, че машините на компанията са повлияли в борбата за Белия дом сред Джо Байдън и Доналд Тръмп през 2020 година

По-рано тази година от Fox News си потегли и най-големият гений Тъкър Карлсън, след което последва спад в рейтинга на малкия екран, отбелязва още CNBC.

Оттеглянето на Мърдок идва година преди идните президентски избори в Съединени американски щати.

News Corp. има вестник The Wall Street Journal, наред с други водещи издания зад Океана, до момента в който Fox е компанията майка на дясноориентираните телевизионни мрежи Fox News и Fox Business.

92-годишният медиен магнат стартира работа във вестникарския бизнес през 50-те години на предишния век, става главен изпълнителен шеф в Холивуд през 1985 година, когато купува Twentieth Century Fox от петролния предприемач Марвин Дейвис за 600 млн. $, напомня биографията му CNN.

През 1986 година Мърдок навлиза в телевизионния бизнес, откакто купува няколко американски телевизионни станции и основава Fox Broadcasting.   Fox News започва през 1996 година като начален съперник на CNN. В последна сметка тя се трансформира в новинарски канал № 1 в Америка и в " бастион на републиканските изявления ", според  CNN.
     
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР