Румяна ГенадиеваТрудКонфликтът в Украйна отразява нарастващото напрежение между Съединените щати

...
Румяна ГенадиеваТрудКонфликтът в Украйна отразява нарастващото напрежение между Съединените щати
Коментари Харесай

Джефри Сакс пред The New Yorker: Америка плати за свалянето на украинския президент

Румяна Генадиева

Труд

Конфликтът в Украйна отразява възходящото напрежение сред Съединените щати и Русия през последния четвърт век, съгласно Джефри Сакс, икономист и професор в университета " Колумбия ", който прибавя, че " войната стартира преди девет години с присъединяване на Съединените щати при свалянето на украинския президент Виктор Янукович ", а бомбардировките над Сърбия той назовава " ужасна неточност ".

 

И всичко стартира с експанзионистичната и хегемонистична политика на Америка и тяхната концепция, че „ в еднополюсен свят Съединени американски щати могат да вършат каквото си желаят и да строят военни бази където си желаят и когато си желаят “, разкрива той пред читателите на The New Yorker.

 

Ситуацията беше в допълнение усложнена от първата фаза на разширение на НАТО в Централна Европа, отбелязва той.

 

„ И тогава пристигна войната за Сърбия и бомбардирането на Сърбия от силите на НАТО. Това съгласно мен беше ужасна неточност. Има доста неща, които не знаем обществено за това. Вътрешни хора ми споделиха доста. Не знам дали са „ Истина или не, имам вяра обаче, че това беше ужасна неточност “, споделя Сакс.

 

След това Буш продължи да уголемява НАТО, дишайки във врата на Русия, приемайки за членове три балтийски страни, дружно с Румъния, България, Словения и Словакия.

 

„ През 2008 година пристигна безусловно ужасното решение на Буш да разшири НАТО и да прокара концепцията, че това ще бъдат Украйна и Грузия. Това всъщност ни насочи освен по пътя на безусловно стягане на връзките, само че и към пътя на тази война. Всъщност тази войната стартира преди девет години, с дейното присъединяване на Съединени американски щати в свалянето на украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014 година “, твърди Сакс.

 

Той също по този начин отбелязва, че тласкането на Грузия в НАТО в действителност е провокирало война в тази страна, което съгласно него е било посланието на Русия: няма да влезете в НАТО. Според него това е било и обръщение към Украйна, в която Съединени американски щати към този момент са взели участие в разделянето на обществото на за и срещу Алианса.

 

Затова Сакс споделя, че „ може да разбере за какво те биха желали да бъдат част от НАТО “, само че не може да разбере „ за какво Съединените щати считат, че е безвредно и рационално да натикат НАТО в Украйна, в Грузия “.

 

„ Това е изцяло неразумно. Въпросите за Крим и Донбас породиха след присъединяване на Съединени американски щати в преврата против Янукович, тъй като преди този момент Русия не претендираше за Крим. Това, което Янукович контракти с Русия, беше дълготраен контракт за наем, тъй че базата на съветският флот щеше да бъде в Севастопол и щеше да е там минимум до 2042 година В Донбас имаше спор за автономност, само че всичко беше доста надалеч от експлоадирането на война “, припомня Сакс.

 

И всичко това се случи, тъй като, за разлика от своя предходник Виктор Юшченко, Виктор Янукович не искаше да се причисли към НАТО и твърдеше, че неутралитетът е най-хубав за Украйна - което беше проблем за Съединени американски щати.

 

„ Това, съгласно мен, беше възприето като засегнатост към американските политици, които имаха намерение да разширят Алианса. В края на 2013 година, когато избухнаха митинги против Янукович, Съединени американски щати бяха директно забъркани, плащайки доста на тези, които управляват това по този начин наречено придвижване и подкрепяне на финансирането на прелом “, разкрива икономистът пред читателите на The New Yorker.

 

Сакс напомня още, че след свалянето на Янукович редица държавни управления в Европа и Съединени американски щати въоръжаваха Украйна, модернизираха украинската войска и вложиха милиарди долари във въоръжение. За него, споделя той, е " извънредно ", че спорът можеше да бъде избегнат в края на 2021 година, само че не се случи.

 

" Президентът Путин сложи на масата три претенции: без разширение на НАТО, Крим да остане част от Русия и осъществяване на споразуменията от Минск. Съединените щати ги отхвърлиха ", показва Сакс.

 

Икономическият специалист не е удовлетворен, че специфичната военна интервенция в Украйна се " възприема като война на един човек " в западните медии. „ Това не е война на един човек. Това е война, която има своите аргументи и, както сподели декор Клаузевиц, това е продължение на политиката с други средства и ние би трябвало да разберем това допустимо най-ясно, с цел да можем да сложим край войната допустимо най-скоро, тъй като хората страдат всеки ден “, показва той.

 

" Обама разпореди на Централно разузнавателно управление на САЩ да смъкна Асад "

Джефри Сакс засегна и обстановката в Сирия. На въпрос на публицист дали е наясно, че Башар Асад „ е деспот, който мазета своя народ “, той отговори с просто „ не “.

 

Репортерът на " Ню Йоркър " повтори учудено: " Не? "

 

„ Знам доста повече, в сравнение с вие знаете за Сирия, тъй като знам доста за ежедневните събития от пролетта на 2011 година нататък и ви приканвам да го приемете съществено “, предизвести той.

 

Сакс припомня, че през 2011 година Съединени американски щати взеха решение да смъкват Асад, а някъде към 2012 година президентът Обама даде на Централно разузнавателно управление на САЩ задача да работи за свалянето на Асад в Близкия изток.

 

„ Асад беше съдружник на Русия. Често, неуместно, в нашите медии споделяме, че Путин е влезнал в Сирия, тъй като хората не схващат, че Обама е упълномощил на Централно разузнавателно управление на САЩ да смъкна Асад от власт, а Съединени американски щати блокираха напъните за мир, които бяха доста покрай постигането през 2012 година " заключва Сакс.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР