Румен Радев се притеснява от Трета световна война и ядрен

...
Радев се притеснява

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Радев се притеснява от Трета световна война и ядрен сблъсък

Румен Радев се тормози от Трета международна война и нуклеарен конфликт. Това стана ясно от речта му след срещата с президентката на Словения Наташа Пирц Мусар. Двамата организираха среща на „ четири очи “ на „ Дондуков “ 2 и, несъмнено, съществена тематика е била Украйна. Българският президент съобщи, че не може да оставим Киев самичък, само че обстановката крие известни рискове.

„ Споделихме своята паника от двегодишната война на Русия против Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че тактиката за реализиране на успеха на бойното поле с военни средства не дава стремежи резултат към този момент две години. Напротив, броят на жертвите пораства, разрушенията порастват.  Има опустошителна демографска рецесия в Украйна. Повишен е рискът от световен конфликт и също по този начин има стопански и обществени проблеми освен в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света “, изясни Радев.

Радев изрази паника от това, че на срещата в Париж се е тествало публичното мнение за изпращане на войски на обособени страни

„ Всички ние виждаме, че тактиката на предоставяне на още и още, и още оръжия очевидно не дава резултат. И тук би трябвало да бъдем доста деликатни, тъй като огромният проблем към този момент не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз имам вяра, че европейските водачи ще проявят задоволително разсъдък и един доста уравновесен метод в поддръжката към Украйна, тъй че да не стигаме до изключителна ескалация, да не стигаме до риск от Трета международна война и нуклеарен спор. Защото изпращането, въпреки и на основата на двустранно съглашение, на войски от натовска страна в Украйна значи световен сблъсък; значи неимоверно повишаване на риска от нуклеарен спор “, добави Радев.

Българският президент чака Николай Денков да даде повече уточнения и за това, което той през вчерашния ден към този момент изложил като подготвеност за двустранно съглашение за сигурност сред Украйна и България

„ И моят апел е в действителност за един доста деликатно премислен, уравновесен метод. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, тъй като това значи ние да компрометираме вярата в личните си правила и полезности и в интернационалното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, независимост и самостоятелност. Но не можем да си позволим и недомислени дейности, които да доведат до световен боен конфликт. Така че чакаме уравновесени решения, рационален метод, най-много от страна на българското държавно управление “, добави Румен Радев.

Мусар е на публично посещаване в България по покана на президента Румен Радев. Словенският президент е придружавана от бизнес делегация.

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР