Румен Радев призова за предсказуемост на цените за енергоинтензивните предприятия,

...
Румен Радев призова за предсказуемост на цените за енергоинтензивните предприятия,
Коментари Харесай

Президентът: Времето за анализи и добри намерения изтече, бизнесът и гражданите очакват резултати за справяне с енергийната криза

Румен Радев прикани за предсказуемост на цените за енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на промишлеността ни

Правителството би трябвало да прави по този начин, че да не позволява политиката и геополитиката да убиват българската стопанска система. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви ограничения и решения, а освен положителни планове. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Пловдив след визитата си в завода на металургичната компания за цветни метали „ КЦМ 2000 “. Държавният глава разиска с управлението на предприятието нуждата от навременни и работещи ограничения за справяне с високите цени на енергийните запаси и компликациите пред бизнеса на интернационалните пазари.

След срещата президентът съобщи, че не може в изискванията на остра енергийна рецесия да изоставим енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на българската промишленост. По думите му са нужни навременни, съответни ограничения и предсказуемост в ценовата политика, тъй като от това зависи конкурентоспособността на бизнеса ни, на който страната ни разчита.

„ Времето за разбори и положителни планове изтече – чухме ги. Чакаме резултати “, добави Румен Радев. Той уточни, че и жителите, и бизнесът наблюдават дейностите на държавното управление за обезщетителни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ. По думите му, кабинетът е назначил нови хора в управлението на енергийния бранш, само че хората не усещат резултатите. „ Всеки ден усилва риска от банкрути, от загуба на пазари “, уточни президентът и подчертава върху компликациите пред дребните и междинни предприятия.

Президентът означи и потребността от неотложни законови промени, за които са призовали и от управлението на металургичната компания. Според Румен Радев би трябвало да се създадат нормативни промени, които да подсигуряват по-добро действие освен на българската самостоятелна енергийна борса, а и за предсказуемост, действителна ликвидност и действителна конкуренция в страната, като цените не се образуват единствено въз основата на механизма „ ден напред “. Бизнесът се нуждае от ясни задължения, без законови промени това няма по какъв начин да стане, добави Румен Радев.

В отговор на въпрос за АЕЦ „ Белене “ президентът съобщи, че изрично България има бъдеще като нуклеарна страна, по тази причина е належащо допустимо най-бързо да се вземе решение по тематиката. „ В плана са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не може да оставаме в това състояние с непрестанно отсрочване и изчакване “, сподели Румен Радев и уточни, че на фона на страни без опит в нуклеарната енергетика, които сега мъчно построяват нови нуклеарни мощности, България не може да си разреши лукса сама да се откаже от капацитета си и направените вложения. „ Ние имаме и човешкия капитал – хората, които да подсигуряват успеваемост и най-много сигурност, и е закононарушение да се откажем “, добави Румен Радев. Той уточни, че дружно с други европейски страни България е постигнала триумф с решението Европейската комисия да разгласи нуклеарната сила за чиста, само че в това време се постановат високи условия към вложенията.„ Зелената договорка е бъдещето, само че би трябвало най-малко десетилетия напред вложения в базови мощности, а най-чистата такава е нуклеарната енергетика “, добави Румен Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР