Румен Радев и Виктор Орбан проявяват разбиране към Путин и

...
Румен Радев и Виктор Орбан проявяват разбиране към Путин и
Коментари Харесай

Русия иска пълзящ пожар на Балканите

Румен Радев и Виктор Орбан демонстрират схващане към Путин и с тази своя настройка се вписват измежду тези балкански водачи, които са другарски настроени към Кремъл – президентите на Сърбия и на Хърватия Александър Вучич и Зоран Миланович; най-верен на Москва обаче си остава водачът на босненските сърби Милорад Додик, написа Аделхайд Вьолфл при започване на обширния си разбор в швейцарския „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ (НЦЦ).

С топла връзка към Москва

Додик е безсъвестен националист, който поддържа топла връзка с Москва, а съветското управление поддържа неговите цели: загърбване на Запада и разединение на Република Сръбска, което пък води до разрушаването на Босна и Херцеговина, написа авторката и проучва: „ Войната в Украйна и конфликтът сред Европа и Русия, до който докара тази война, усилиха взривоопасния капацитет на проектите за разединение на 63-годишния Додик. В момента е спешно съвсем навсякъде на Балканите. В Босна и Херцеговина се шири страхът от война, спорът сред косоварите и сърбите още веднъж се разгаря, в България беше свалено държавното управление на реформаторите, в това число и заради присъединението му към твърдия курс във връзка с Русия. На тази карта на рисковете като изключително уязвима точка се обрисува Босна, където през октомври ще има избори. “

В публикацията се цитират политически наблюдаващи и военни стратези, съгласно които Додик може да прогласи самостоятелност по сходство на протичащото се в Донецк и Луганск и да получи военна поддръжка от Русия. „ По този метод Кремъл би могъл да раздуха спешно огнище в Европа, с което Европейски Съюз и НАТО би трябвало да се занимават и да отклонят вниманието си от Украйна. Накратко: Русия желае пълзящ пожар на Балканите, а подпалвачът би трябвало да бъде Додик “, написа авторката.

Босна я грози ориста на Украйна?

От публикацията научаваме още, че сред Додик и съветския началник Путин са били реализирани договорености, а съветският дипломат в Босна и Херцеговина Игор Калабухов е предизвестил, че Босна я грози ориста на Украйна, в случай че реши да влезе в НАТО. На този декор един специалист по сигурността споделя пред НЦЦ, че НАТО не трябва да позволява грешката с Украйна, която получи заричане, само че не и участие в НАТО. Експертът предизвестява и за градежа на ново летище покрай Требине в Босна (само на 30 километра от хърватския Дубровник), където ще могат да кацат и огромни съветски военни самолети.

Аделхайд Вьолфл цитира и предизвестията на английския министър председател Джонсън, че Путин се пробва да трансформира Балканите в полигон на своята разрушителна дейност; че Русия разпалва разколнически трендове и желае да ликвидира напредъка, който донесе непоклатимост в цяла Европа. Но Додик и неговите кремълски другари не са единствената заплаха, написа авторката и отбелязва подривната роля на водача на босненските хървати Драган Чович и на хърватския президент Миланович, който декларирал „ Путин е нерушим “.

" Сръбски свят "

До напълно същите заключения стига в коментара си за виенския „ Дер Щандарт “ Александър Ротерт: „ Сръбският президент Александър Вучич и хърватският му сътрудник Зоран Миланович са изплели цяла лобистка мрежа против Босна – мрежа, която се простира чак до Брюксел.

Милорад Додик и Драган Чович работят за разрушаването на страната и тамошния следвоенен ред, открит от Дейтънския кротичък контракт. Додик се пробва да отдели Република Сръбска и да я причисли към Сърбия. А сръбският вътрешен министър Александър Вулин се бори за основаването на Велика Сърбия, на един „ сръбски свят “, където всички сърби живеят в единно политическо и държавно пространство “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР