Румен Радев © Георги Кожухаров Днешният 4 февруари беше първият

...
Румен Радев © Георги Кожухаров Днешният 4 февруари беше първият
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът сне доверието си от правителството, Васил Божков е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания

Румен Радев

© Георги Кожухаров Днешният 4 февруари беше първият ден от повече от седмица, в който съвсем до вечерта нито една институция не създаде вести на тематика хазарт. Това обаче стремително се промени към края на деня, когато прокуратурата заяви, че против дългогодишния незаобиколим фактор в бранша Васил Божков се води досъдебно произвеждане и за убийства, принуди и изнасилвания. Това съгласно проверяващите органи е ставало в проведена незаконна група, работила от 2012 година насам. " Извършва се разбор на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна активност, както и случаи на осъществени изнасилвания ", написа в известието на Специализираната прокуратура.

Все отново късният час на новия залп на неуморния Гешев даде опция денем фокусът да е и върху други вести. Като магнитуд тематиката на деня несъмнено беше късото послание на президента Румен Радев, в което той съобщи, че снема доверието си от държавното управление. Напрежението по линията Радев - Борисов не е оригиналност, а актът е по-скоро символен поради лимитираните пълномощия на президента. Все отново гласовитата рецензия по цяла палитра наболели проблеми от последните месеци като отпадъци за горене и празни язовири, може още веднъж да ги върне на дневен ред.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Денят беше белязан и от огромния въпрос КОЙ, откакто в изявление за " Нова " американският дипломат Херо Мустафа сподели, че до дни ще научим за първи поименно посочен българин със възбрана да влиза в Съединени американски щати поради присъединяване в корупция, без обаче да го назове.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от деня в три фрази

Радев смъкна доверието си от кабинета, Борисов видя боязън да се нападна прокуратурата

Президентът Радев разгласи във вторник, че публично смъква доверието си от държавното управление на Борисов поради остра рецесия в ръководството на всички равнища, проведено нахлуване против гражданските свободи, липса на воля за промени и за битка с корупцията , тъпчене на закона от " институциите, призвани да бъдат самостоятелни " и да бранят закона, парализа на цели публични системи и институции. Изявлението на президента идва на фона на офанзивата на прокуратурата по отношение на него, като Гешев - нелегално съгласно мнозина адвокати, популяризира предходната седмица записи със СРС на диалози сред Радев и ген. Цанко Стойков. Премиерът Борисов свърза двете събития , като съобщи, че казусът на президента в действителност е с прокуратурата, която обаче е " рисково да атакуваш " , по тази причина Радев атакувал него и побърза да разясни, че Гешев " нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него ".

Съединени американски щати ще забранят на българско публично лице да влиза в страната поради корупция

До края на седмицата държавният секретар на Съединени американски щати ще разгласи името на български чиновник от обществената сфера, на който ще бъде наложена възбрана да влиза в страната поради корупция , заяви пред " Нова " американският дипломат в България Херо Мустафа. Тя напомни, че в края на предходната година Съединени американски щати са декларирали, че са подготвени да глобяват забъркани в корупция българи , и месец по-късно това към този момент се случва. Забраната за влизане в Съединени американски щати ще е първата, която Вашингтон постанова на българин поради корупция.

Прокуратурата проверява Божков и за убийства, принуди и изнасилвания

Освен за неплащане на обилни по мярка такси по Закона за
хазарта, пране на пари, изнудване, подкупи и други прокуратурата проверява Васил Божков и за убийства, принуди и изнасилвания, за които е формирано ново досъдебно произвеждане за присъединяване в проведена незаконна група до в този момент от 2012 година до момента, излиза наяве от известие на прокуратурата, в което обаче името на предприемача е посочено единствено с буквите В.Б. В събота основният прокурор Иван Гешев удостовери, че Божков е арестуван в Обединените арабски емирства и следва да бъде екстрадиран в България. В края на декември някогашните сътрудници на Васил Божков Цветомир и Боян Найденови го упрекнаха, че ги е заплашил с ликвидиране, а януари даже обществено го нарекоха " сериен изнасилвач ".

Европейски Съюз отхвърли част от проекта на Тръмп за Близкия изток

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел е отхвърлил някои елементи от американския близкоизточен кротичък проект по време на визитата си в Техеран, предусещащ Израел да резервира селищата си в окупирания Западен бряг. Борел е декларирал, че предложенията на американския президент Доналд Тръмп нарушават " интернационално контрактуваните параметри " . Правителствата от Европейски Съюз отхвърлят израелските селища на земя, окупирана от Израел при войната от 1967 година, в това число на Западния бряг, в Източен Ерусалим и Голанските възвишения, е удостоверил той.

Акциите на Tesla се качиха до равнища над 880 $

Шеметното борсово показване на американския производител на електрически автомобили продължи и във вторник, като при старта на търговията се сключваха покупко-продажби на рекордните 887.72 $ за акция. Само преди седмица котировките бяха към 560 $, което прави растеж над 50% , а пазарната й капитализация към този момент надвишава 150 милиарда $ . Само преди година компанията на Илън Мъск беше под нескончаем напън от опасения, че гори кеш прекомерно бързо, което може да я изправи пред банкрут , само че последните резултати, въпреки и небляскави, бяха по-добри от прогнозите и разсеяха страховете на вложителите.

КИТАЙСКИЯТ КОРОНАВИРУС

Първа жертва в Хонконг

Китайският ковид продължава да се популяризира в страната - броят на инфектираните приближава 20 500, умрелите към този момент са 425, а първи смъртен случай беше разгласен в Хонконг . За още над 23 200 души има съмнения, че може би са инфектирани. До момента от лечебните заведения в Китай са изписани към този момент 632 души. Състоянието на близо 2800 се прави оценка като тежко, а други 171 хиляди са под карантина. Пекин се съгласи да разреши на американски здравни специалисти да дойдат в страната като част от задача на Световната здравна организация за изследване и битка против разпространяването на вируса. Освен в Китай болестта е записано в още 23 страни. Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева изрази убеденост в устойчивостта на стопанската система на Китай макар епидемията. Фондът поддържа ограниченията, вземани от Китай в битката с инфекцията, както и дейностите във финансовата сфера. Русия разгласи, че поради епидемията отсрочва годишния капиталов конгрес в Сочи , който трябваше да се организира идната седмица. Форумът обичайно се посещава от високопоставени политици и задгранични вложители. Макао затваря всички
казина в града за идващите две седмици. Това е единственото място в Китай, където е позволен хазартът, и съгласно оценки на специалисти загубите на игралния бизнес ще бъдат стотици милиони долари. Националната асоциация на туристическите организации на Сингапур отсрочи едно от най-големите изложби поради болестта. То беше планувано за 21 - 23 февруари, а в този момент ще се организира сред 1 и 3 май. По традиция ревюто се посещава от не по-малко от 110 хиляди души. СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Тръмп ще приказва пред Конгреса в навечерието на съвсем сигурното му оправдаване от Сената

Доналд Тръмп

[Reuters]
Във вторник вечерта американският президент Доналд Тръмп ще произнесе обичайна си тирада за положението на Съюза пред Конгреса, който сега е мощно разграничен поради процеса за импийчмънт. Очакванията са той да се похвали за икономическите резултати по-малко от 300 дни преди президентските избори. Речта му " ще бъде в доста оптимистичен звук ", съобщи поискал анонимност почитан държавен представител.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Twitter отстрани профила на манипулативния финансов блог Zero Hedge, основан от българин

Twitter забрани на мощно спорния финансов блог Zero Hedge, за който се твърди, че е основан от българина Даниел Иванджийски, да употребява платформата му, откакто Zero Hedge разгласява името, имейла и телефона на китайски академик, спекулирайки, че той е отговорен за разпространяването на новия ковид. Акаунтът е отстранен непрестанно, тъй като нарушава " политиката за операции на платформата ", споделят от Twitter, които, наподобява, най-сетне имат съответен мотив да отстранен Zero Hedge, който имаше над 670 хиляди почитатели. За блога има основателни съмнения, че е план, подсилен от съветските служби, който съчетава финансова информация и манипулативни, популистки вести, създавайки по този метод избран подтекст. " От основаването му в разгара на финансовата рецесия Zero Hedge си построи отдадена общественост от почитатели, като сервираше комбинация от хардкор финансови разбори и популистки политически мнения ", споделя за него организация Bloomberg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР