Румен Петков, лидер на партия АБВ, пред „Труд“Прeдceдaтeлят нa ПП

...
Румен Петков, лидер на партия АБВ, пред „Труд“Прeдceдaтeлят нa ПП
Коментари Харесай

Румен Петков: АБВ ще върне нормалния живот и работещата държава

Румен Петков, водач на партия АБВ, пред „ Труд “
Прeдceдaтeлят нa Политическа партия AБВ Румeн Пeткoв инициира основаването на комитет „ 35 гoдини oт ocвoбoждaвaнeтo нa Ceргeй Aнтoнoв “, oглaвeн oт журнaлиcтa Явoр Цaкoв. Нaчинaниeто на Петков получи поддръжката на някогашния министър председател Cимeoн Сакскобургготски и на президента (2002-2012) Георги Първанов. Нeпocрeдcтвeнитe зaдaчи, кoитo Инициaтивният кoмитeт нaбeлязвa нa тoзи eтaп, ca cвързaни c пocтaвянe нa пaмeтнa плoчa нa Ceргeй Aнтoнoв в рaйoнa нa Лeтищe Coфия, имeнувaнe нa улицa в Coфия в нeгoвa пaмeт и други „ Ние би трябвало да не стопираме да се борим за чистотата на името на България, за чистотата на името на Сергей Антонов! “, споделя Румен Петков, преди началото на изявлението ни. Ще бъде преиздадена и книгата за за процеса в Рим, от юриста на Антонов - Джузепе Консоло.

-Ден за размисъл следва, господин Петков. Какви години предстоят пред България – в бранш енергетика, да вземем за пример? Защото в предизборните стратегии има доста зелена сила, а партиите комфортно бягат от нуклеарната енергетика.

-Силното за България решение е незабавното пускане на построяването на АЕЦ „ Белене “. Страната ни пропусна да се включи в самодейността на президента Макрон, подкрепена от други шест европейски водачи, в която те приканват Европейската комисия да спре да пречи на развиването на нуклеарната енергетика. България вместо да е в челото на тази самодейност, тъй като има най-подготвен и най-евтиния план, някак си страни от тази тематика. Видимо е, че в микса на силата най-ниската цена идва от нуклеарните блокове, най-сигурната индустриална единица е АЕЦ „ Козлодуй “, а втората би била АЕЦ „ Белене “. Опитите да се мълчи на тематиката нуклеарна енергетика, в случай, че страни като Полша и Румъния, като Унгария, са в челната самодейност, за България е нищо по-малко от изменничество. Но в случай че се вгледаме, тематиката нуклеарна енергетика отсъстваше и във форумите на Българска социалистическа партия, на доста други партии и това меко казано, смущава. Ние, от АБВ, сме поредни и ще сме поръчител за бъдещето на нуклеарната ни енергетика в идващия парламент.

Политиците да спрат с мераците си и да служат на проблемите на българите

-Защо геополитиката измести опазването на здравето, в частност оправянето с ковид? Брюксел не желае да признае на Москва работата по имунизациите..

-Това е обидно за Европа. Когато става дума за европейските жители, като в скоби споделям, че съм човек, който няма да се имунизира, не може да разделяме произхода на ваксини. Това основава все по-категоричното усещане, че става дума за корупционни ползи и то на най-високо равнище в Европейската комисия. Вероятно става дума за корупционни задължения, че няма да бъдат позволени други ваксини на пазара, без значение от забележимия срив на доставките. Аз бях в Москва преди месец и в срещите си с основни фактори там настоях, в случай че България изиска да създава съветската ваксина „ Спутник V”, нашата общопризната компания „ БулБио “ да получи поддръжка и да стартира производството. От съветска страна получих уверението, че ще имаме поддръжката и ще се осъществя. Но не разбирам нашето държавно управление, за какво не го пожела. Ако го беше направило, както преди седмица направиха Германия, Австрия. България щеше да е напред най-малко с месец, а месец в тази динамична конюнктура се равнява на месеци.

-Като казахте за корупцията в Европейски Съюз, лидерът на АБВ във Велико Търново проф. Халачев съобщи неотдавна пред „ Труд “, че корупцията не е измежду проблемите, а главният проблем и на България. Какво оферирате от АБВ като решение?

-Съвсем вярно проф. Халачев е коментирал кардиналното схващане на АБВ от години. Ние настояваме за минимизирането на лицензионните режими, тъй като те са отрова за вложенията. За електронното държавно управление се потрошиха стотици милиони, само че продължаваме да нямаме електронно държавно управление. Публичните услуги в децентрализацията са същностен детайл. Но от тази тематика бяга Народното събрание. Това беше и една от аргументите да се разделим с ГЕРБ и с останалия му антураж. Ако не разбираме, че административната тежест и лицензионните режими са един от рецидивите на корупцията в България, значи нищо не виждаме. Ако не разбираме казуса в технологията на правенето на публични поръчки и в случай че не разбираме, че корупцията се явява главен генератор при реализация на плановете, то или не се вижда, или няма предпочитание да се види този сериозен въпрос. Дайте си сметка, че опазването на здравето и образованието ни биха били в напълно друга повърхност, в случай че бяхме подхванали ограниченията на АБВ против корупцията.

-Какво чухте от хората по време на многочислените ви предизборни срещи и какво им гарантирате, че ще извършите в 45-то Народно заседание?

-Най-голямата болежка на българите е налагането на боязън и бедността. Страх от инструментите на Борисов, страхът, който се постанова и от така наречен пандемия, боязън от институциите като наказателен уред. АБВ е гаранцията в идващия парламент за естествен живот и работеща страна. Нали никой естествен човек няма илюзията, че децата ни порастват в съответна среда и че онлайн образованието е това, което подсигурява тяхното обучение или че тази отровена среда, в която бабите и дядовците не могат да си видят внуците, безусловно убиват българите, българщината. Този боязън, този смут, който ни го постановат четирима души е идиотията, която обслужва шайката към Борисов. Те не са повече – трима, четирима, които се явяват на подскоци и припълзявания. Затова и АБВ е поръчител, че ще върнем естествения живот и работещата страна. Това го приказваме от 8 месеца. Хубаво е, че в този момент към нас се причисляват и други гласове.

-Точно един подобен глас – този на доцент Атанас Мангъров се чува доста ясно. Как обаче успяхте да го убедите да бъде в акцията, той не е с леви убеждения?

-С почтеност и неприкритост. Доц. Мангъров беше пореден, и ние, от АБВ-също. И когато сме почтени и поредни в връзките си, дори да имаме разлики, постоянно ще намерим допирната точка, която ни разрешава да бъдем потребни на обществото. При нас полемиките са обществени, ние не спестяваме истината. Когато си открит и когато с човешкото и с професионалното си достолепие защитаваш една позиция, то жителите ти имат вяра. Гордея се с нашите представители в кандидатските листи, тъй като те излъчват честност, достолепие и професионална мощ. Аз не съм претендент за нищо, само че дружно с тези хора направихме една доста открита и честна акция. Със страдание бих добавил – доста евтина. Защото единствено по „ Цариградско шосе “ виждаме толкоз билбордове с физиономии на мераклии за Народното събрание, че човек стартира да се чуди от кое място са тези милиони левове единствено за крайпътна реклама. И може да си отговори, че това са парите на всички нас, на българите.

-Критикувате доста ръководството на ГЕРБ, на премиера Борисов, само че вие сте пряк човек и съм сигурна, че сте му казвал неточности очи в очи. В кои ресори съгласно Вас кабинетът не съумя или сподели слаби промени?

-Енергетиката. Там сме били поредни и от АБВ сме поредни - в това число и с интернационалните си конгреси, на които сме показвали, че България е енергийна мощ. За страдание през днешния ден България е единствено територия в бранша. Вторият огромен неуспех е аграрният бранш. През 1989 година сме произвеждали 1,2 млн. тона месо, а в последните години сривът е до 120 000 тона. Не си ли даваме сметка, че храним народа си с отпадъци и хората се разболяват от некачествените храни? Ние сме вносители на плодове, на зеленчуци – това е огромна моя болежка. Катастрофално е положението на здравната ни система. Продължаваме да гледаме на опазването на здравето като на скъпа стока. Колко години би трябвало да обясняваме, че лечебните заведения не могат да са търговски сдружения, тъй като става дума за здравето на българите?

-Защо не ви чуха на „ Позитано “ 20 за лявото обединяване? Защо един човек с леви убеждения избира през днешния ден АБВ пред Българска социалистическа партия?

-Защото АБВ е поредната политическа партия, която има три незаобиколими акцента в програмата си – развиването на енергетиката, гаранцията за мира и сигурността в Черноморския район и ефикасни и работещи двустранни връзки с Русия и несъмнено – България, център на развиването на района. Продължавам с изненада да чувам от всякакви хора, по какъв начин още преди да са припарили до Народното събрание и стартират да трансформират Конституцията. Пет пъти е променяна, а 4 от тях са за правосъдната система. Предлагам да оставим Конституцията малко да си почине. Да покажем политическа воля, да изметем този Висш правосъден съвет дружно с основния му прокурор, да спрем да занимаваме обществото с персоналните си мераци и полюции и да се опитаме да служим на днешния ден на българина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР