Румен Петков излезе с позиция около казуса с продадения газ

...
Румен Петков излезе с позиция около казуса с продадения газ
Коментари Харесай

Румен Петков: Александър Николов дължи ясни отговори на обществото

Румен Петков излезе с позиция към проблема с продадения газ на Румъния и изнесената информация от енергийния министър през днешния ден на ексклузивен брифинг. Той декларира, че Александър Николов дължи ясни отговори на обществото.

„ Принуден съм да осведомявам министъра за обстоятелствата, каквито са. На 3 февруари от 9 часа сутринта новото управление на „ Булгаргаз “ ръководи компанията, някой го е излъгал, че са влезнали чак в петък. Но това е дребнотемие. 28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб „ Балкан “, имаме продадени всичко под 6 000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае сред мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Тоест, остатъците от този момент, до идващия петък, са се нараснали 10 пъти”, декларира Петков.

Той показва хронологично детайлности: „ 2 февруари са продадени 2 000 мегаватчаса. 3 февруари - встъпването в служба на новото управление - са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб „ Балкан “. 4 февруари - 12 000 мегаватчаса. 5 и 6 февруари – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста облага 1,8 млн. евро)”.

Петков задава и въпроси по проблема. Твърди, че те имат своите ясни отговори. „ Но министърът ги дължи на обществото. И в случай че не ги даде той, ще би трябвало да ги дадем други хора. Не тъй като влизаме в сговор с някой, а тъй като се борим за интереса на българските жители и българската икономика”, декларира той.

„ 1. Кой и по какъв начин дефинира цената от 150 лв. на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света през целия ден на борсата цената е една и съща – 150 лв. на мегават)? И някой би трябвало да изясни този феномен.

2. Остава усещането, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е елементарно проверимо и чакам с неспокойствие и вяра да бъда опроверган.

3. Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия на ниска цена газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа – 55 евро на мегаватчас, в Румъния доближава 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият началник на „ Булгаргаз “).

4. Министърът удостовери, че източват „ Чирен “. Защо не промени поръчката за предпазване, а разреши източването? Къде е програмата за предпазване при изключителни обстановки, с които ни плашат непрекъснато, в това число и преди всичко министър-председателят?”, гласят въпросите, отправени от Петков.

„ Заплашени сме „ Булгаргаз “ да подписа контракт за доставка на 500 млн. куб. м. полутечен газ на извънредно висока цена. И всички дейности, които се подхващат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой желае да съсипе „ Булгаргаз “ в този му тип, за сметка на доставка на безценен газ за стопанската система. Казвам го в този момент и ще го повторя, когато една тайфа безбъдници тръгнат за „ отвъд “, добавя Петков.

Той декларира още: „ Никога не съм бил вицепремиер и изрично отхвърлям номинацията, която ми беше направена от Александър Николов. Не тъй като той не познава нашата история, а тъй като аз съм човек, който не желае нищо в бъдеще”.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР