Румънци масово купуват дърва за огрев и пелети от складовете

...
Румънци масово купуват дърва за огрев и пелети от складовете
Коментари Харесай

Румънци масово купуват дърва и пелети от складовете в Русе

Румънци всеобщо купуват дърва за огрев и пелети от складовете в Русе, без значение от повишаването им през този сезон. От сектора настояват, че за северните ни съседи решаваща от време на време е цената, а в други случаи бързината на доставката.

Русе

Средно по 4 души от Гюргево дневно пазарят дърва и пелети единствено в един от складовете в Русе преди началото на зимата. Определящи са не толкоз разликите в цените, колкото дистанциите.
Вяра Иванова - шеф на компания за отоплителни материали: Напълно обикновено - Гюргево е на 6 километра... Съвместяват се трима души, товарят по 4-5 тона, или 6, или 10 тона... Ако от Гюргево би трябвало да отиде до Букурещ, с цел да си купи хубави пелети или дърва на малко по-ниска цена, той избира да пристигна в Русе, да си ги купи. Просто мостът е 6 км, а пък до Букурещ са му 40-50- километра.
Вяра Иванова ръководи склад за строителни и отоплителни материали в Русе. Казва, че всички цени - на дървата, пелетите и на въглищата, са скочили нагоре. Обяснението на хората в сектора е, че в България и в прилежаща Румъния запасите в горите са на привършване.
Вяра Иванова - шеф на компания за отоплителни материали: Дървата, в случай че предходната година са били 200 лв. на звук, в този момент са 220 на тон-и то още в топлото време. Панайот Панайотов: Зимата се топлим на дърва, предходната година си взех от тук и цената беше доста добра.
В Русе и района към този момент съществуват 4-5 крупни производители на пелети. Но на българския пазар сега се оферират и създадени в Румъния и в Австрия артикули, които костват от 350 до 480 лв. на звук. Цените при северните ни съседи обаче, са по-високи.
Вяра Иванова - шеф на компания за отоплителни материали: Австрийците изкупиха множеството гори на румънците и в този момент създават пелети.
Горските масиви понижават всяка поредна година, поради пожари или бракониери, споделят още от сектора. А прогнозата им е, че цените на материалите за огрев ще продължат да порастват гладко нагоре.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР