Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и

...
Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и
Коментари Харесай

Румъния запазва тавана на цените на енергията и природния газ до пролетта на 2025 г.

Румънското държавно управление ще резервира тавана на цените на силата и природния газ и ще ги промени в интерес на потребителите, като държи сметка за наклонността за понижаване на цените на силата и газа на европейско ниво, съобщи през днешния ден румънският министър председател Марчел Чолаку на държавно съвещание, съобщи организация Аджерпрес.

От 1 ноември 2021 г. Румъния вкара краткотрайни мерки за облекчение на резултата от повишаването на електрическата енергия и газа, като сложи таван на цените за период от пет месеца и стартира да компенсира отчасти сметките. След това мярката бе удължавана няколко пъти.

„ Обещах на румънците да запазим тавана на цените на силата и природния газ до пролетта на 2025 година Днес вършим спомагателна стъпка и променяме таваните в интерес на потребителите. Нормално е да държим сметка за наклонността за понижаване на цените на силата и природния газ на европейско ниво “, съобщи на съвещанието румънският министър председател. Той увери, че популацията и стопанската система ще останат предпазени. По думите му връщането към свободния пазар ще стане поетапно до 2026 година „ с правилни цени за румънците “.

Наскоро министър председателят съобщи пред локални медии, че без схемата за таван на цените и обезщетения в сметките, всяко румънско семейство би плащало 1100 леи (433 лева.) в допълнение.

Министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа съобщи на държавното съвещание, че със сегашната скица природният газ в Румъния е четвъртият най-евтин в Европейски Съюз, а цената на електрическата енергия е петата най-ниска в съюза. Бурдужа сподели, че това демонстрират данни на Евростат за третото тримесечие на предходната година.

„ С днешното предложение усъвършенстваме тази скица “, сподели Бурдужа и добави, че „ през днешния ден Румъния има най-ниската цена на едро на електрическата енергия в района и една от най-ниските в Европейския съюз “. 

В същото време румънската скица за таван и обезщетения на цените на силата и природния газ е измежду най-скъпоструващите в Европейски Съюз, означават локални медии. По данни на Националната организация за енергийно контролиране (ANRE) румънската страна е превела на доставчиците досега 23,3 милиарда леи, от които 12 милиарда леи към небитови консуматори. (едно евро се разменя за 4,97 румънски леи), отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР