Румънското общество не е готово да защити правата на еднополовите

...
Румънското общество не е готово да защити правата на еднополовите
Коментари Харесай

Марчел Чолаку: Румънското общество не е готово да защити правата на еднополовите двойки

Румънското общество не е готово да отбрани правата на еднополовите двойки в сходство с решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), сподели министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку, представен от Ройтерс.

През май тази година Европейски съд по правата на човека излезе с решение, че Румъния е нарушила член 8 от Конвенцията за правата на индивида, която пази правото на персонален и фамилен живот. Съдът постанови държавното управление и Народното събрание в Букурещ да подхващат незабавни ограничения, които да обезпечат идентични права за всички фамилии.

На въпрос дали Румъния ще извърши решението, Чолаку сподели пред радио Европа, че „ румънското общество не е готово да вземе решение сега. Не е измежду целите ми и (…) не мисля, че Румъния е подготвена “.

„ Не съм тясно скроен човек, имам другари обвързани с мъж , нямам проблем с това, в този момент приказвам от гледната точка на министър-председател “, означи той.

През 2024 година предстоят локални, европейски, парламентарни и президентски избори в Румъния.

Чолаку уточни, че това няма да е нито първият, нито последният път, в който Румъния не съумява да приложи решение на Европейски съд по правата на човека.

Социално консервативната Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 година, със забавяне от няколко десетилетия спрямо други страни в Европейския съюз, само че към момента не разрешава браковете и гражданското партньорство сред еднополови двойки, отбелязва Ройтерс.

Три законопроекта за промени на гражданските съюзи, тъй че да се включват еднополови двойки, са импортирани сред 2016 година и 2019 година, само че към момента не могат да получат утвърждението на парламентарните комисии. Четири сходни законопроекта бяха отхвърлени през 2020 година

През 2018 година се състоя референдум с предложение в конституцията на страната да бъде записано, че бракът е „ съюз сред мъж и жена “ в опит да бъде спряно формалното приемане на еднополовите бракове. Резултатите от референдума бяха оповестени за невалидни поради ниска изборна интензивност.

Проучване от 2021 година на асоциацията за правата на ЛГБТ хората „ Акчепт “ (ACCEPT) сочи, че до момента в който 71 % от румънците считат, че легализирането на гражданския брак за еднополови двойки няма да има въздействие върху живота им, единствено 43 % биха подкрепили това решение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР