Румънското черноморско пристанище Констанца е постигнало нов рекорд в износа

...
Румънското черноморско пристанище Констанца е постигнало нов рекорд в износа
Коментари Харесай

Румънското пристанище Констанца отчете рекорден износ на зърно заради Украйна

Румънското черноморско пристанище Констанца е постигнало нов връх в износа на зърно тази година поради скок в пратките от Украйна, споделиха пристанищните управляващи за Ройтерс в петък.

Те допълниха, че с напредването на инфраструктурните планове е заложено потенциалът на пристанището да се усили.

Пристанището е транспортирало 32,6 милиона метрични тона зърно в интервала януари – ноември, подчертаха пристанищните управляващи. Миналогодишният връх в износа на зърно е бил малко над 25 милиона тона.

Украинското зърно съставлява към 40 % от общия експорт през интервала януари – ноември, или 13 милиона тона, допълват от пристанището. До края на октомври то е било 11,7 милиона тона, а за цялата 2022 година – 8,6 милиона тона.

Украйна е един от най-големите експортьори на зърно в света, а Констанца се трансформира в най-големия различен експортен маршрут на Киев след пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 година, като зърното се транспортира по шосе, по железопътната мрежа и с шлепове по Дунав.

Транзитните размери на украинското зърно понижиха през последните месеци, защото Русия неведнъж нанасяше удари по украинските речни пристанища по Дунав, граничещи с Румъния, която е член на Европейски Съюз и НАТО. Сухопътните граници с Полша и Словакия бяха блокирани от локални водачи на тирове, които желаеха да бъдат наложени ограничавания на украинските водачи.

Румъния цели да усили директния си потенциал за украинско зърно до 4 милиона тона месечно и все още усъвършенства железопътната и пътната си инфраструктура във и към пристанището със средства от Европейски Съюз.

По-рано този месец румънският транспортен министър Сорин Гриндяну сподели, че финансираният от Европейски Съюз план, който ще разреши непрекъснато придвижване през дунавския канал Сулина, стигащ до Констанца, е финализиран и ще стартира да действа след образование на личния състав.

Съседната на Румъния и Украйна Молдова също усъвършенства свои контролно-пропускателни пунктове и железопътна инфраструктура за подкрепяне на преноса. 

Правителството на Украйна чака годишна продукция от 81,3 милиона тона зърно и маслодайни семена през 2023 година, като остатъкът, предопределен за експорт, през 2023-24 година се пресмята на към 50 милиона тона, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР