Румънският вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация

...
Румънският вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация
Коментари Харесай

Оставка в румънски кабинет, вицепремиер напуска

Румънският вицепремиер и министър на районното развиване и обществената администрация Паул Стънеску заяви през днешния ден, че е подал оставка, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Оттеглянето на Стънеску бе поискано от премиера Виорика Дънчила и от водача на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня.

Преди седмица управлението на СДП гласоподава промени в държавното управление, в границите на които взе решение за промяна на осем министри, включително на Стънеску.

Ръководството на СДП изпрати на президента предложенията за нови министри, само че президентът Клаус Йоханис отхвърли да подпише укази за премахване на Паул Стънеску и на Лучиан Шова (до тогава министър на транспорта) и да назначи препоръчаните за техни приемници Илан Лауфер и Лия Олгуца Василеску.

Ръководството на СДП се събра на ново изключително съвещание и предложи Лия Олгуца Василеску да стане министър на районното развиване, а Мирча Драгич - министър на превоза. Президентът Йоханис пък съобщи, че няма да утвърждава повече промени в държавното управление преди националния празник на Румъния 1 декември, когато страната ще означи стогодишнината от обединяването си. За да притисне президента, ръководещата СДП прикани Паул Стънеску и Лучиан Шова сами да подадат оставки. Шова направи това в четвъртък, а през днешния ден оставка е подал и Паул Стънеску.

Паул Стънеску е определян като водач на така наречен " пучисти " - социалдемократи, които подлагаха на критика властническия жанр на Ливиу Драгня и желаеха оставката му от партийния пост и от поста ръководител на долната камара на Народното събрание.

В изказване през днешния ден, изпратено до Аджерпрес, Стънеску уточни, че е подал оставката си и че " в никакъв случай не е бил завързан към избрана служба ". Стънеску напомни, че е приел министерски мандат " по гледище на управлението на партията ".

Засега остава неразбираемо по кое време ще бъдат назначени нови министри на превоза и на районното развиване и обществената администрация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР