Румънският външен министър Луминица Одобеску (на снимката) заяви днес, че

...
Румънският външен министър Луминица Одобеску (на снимката) заяви днес, че
Коментари Харесай

Румънският външен министър: Ще продължим диалога с Австрия за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген

Румънският външен министър Луминица Одобеску (на снимката) съобщи през днешния ден, че страната продължава разговора с Австрия за цялостното присъединение на Румъния и България към Шенгенското пространство, като учредената цел е допустимо най-хубавата защита на външните европейски граници, съобщи Аджерпрес.

Дипломат номер едно на Румъния взе участие през днешния ден в конференция във връзка началото на белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз дружно с посланика на Белгия в Букурещ Джон Корнет д'Елзиус и ръководителя на Представителството на Европейската комисия в Румъния Рамона Кириак.

Одобеску съобщи, че с изключение на присъединението към Шенгенското пространство по въздух и море през тази пролет " имаме още една значима стъпка: премахването на контрола по сухопътните граници ".

" Нашите старания - в тясна връзка с Министерството на вътрешните работи - ще продължат. На първо място ще продължим разговора с Австрия. Знаехме ясно от момента, когато Австрия реши да вдигне отчасти ветото си, че единствено толкоз можеше в оня миг. Но това не значи, че няма да продължим разговора с Австрия, с цел да открием решение за унищожаване на инспекциите и по сухопътната граница. Имаме като анекс към решението за използване на законодателството на Шенген една декларация на Румъния, Австрия и България, в която са планувани серия от ограничения за подсилване на съдействието сред трите страни ", уточни тя.

В този подтекст, уточни министърът, ще има серия от " инспекции, осъществени дружно с австрийските сътрудници, само че и с други страни ".

" Мисля, че в последна сметка, в един комплициран интернационален подтекст, в който се сблъскваме с терористични феномени, с нараснала миграция, имаме интерес да охраняваме външните граници допустимо най-добре ", означи министърът.

Тя уточни, че предходното председателство на Съвета на Европейски Съюз - испанското, е работило до последния ден на 2023 година за одобрение на присъединението на Румъния и България към Шенген с въздушните и морските граници, което ще стане от 31 март.

Ръководителката на Представителството на Европейска комисия в Румъния също подсети за това.

" Сигурна съм, че в Румъния хората ще запомнят испанското председателство с улеснението на приемането от страна на Румъния на качеството на член на Шенген ", уточни Рамона Кириак, като акцентира още веднъж посланието на Европейска комисия, че " Румъния и България извършват изцяло критериите за присъединение към Шенген ".

Белгийският дипломат в Букурещ Джон Корнет д'Елзиус на собствен ред означи, че " и Румъния, и Белгия желаят мощна Европа, Европа, която си сътрудничи със своите сътрудници за мир и за интернационален ред, основан на правила ".

" Белгия поддържа цялостното присъединение на Румъния и България към Шенгенското пространство. Нашият министър председател съобщи в едно изявление неотдавна, че външните граници на Европа включват Румъния и България, а нашето председателство ще се опита да сближи тези позиции ", уточни дипломатът.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР