Румънският президент Клаус Йоханис уволни ръководителя Румънската национална агенция за

...
Румънският президент Клаус Йоханис уволни ръководителя Румънската национална агенция за
Коментари Харесай

Прокурорът, поставил на колене корупцията в Румъния, е уволнен

Румънският президент Клаус Йоханис уволни ръководителя Румънската национална организация за битка с корупцията (ДНА) Лаура Кодрута Кьовеши, съобщи БГНЕС.
До тази стъпка се стигна, откакто предишния месец конституционният съд задължи президента да в профил Кьовеши. Фактически това е и победа на държавното управление на социалдемократите в страната, откакто в началото Йоханис отхвърляше да освободи Кьовеши, само че ръководещите заплашиха, че може да започват процедура по импийчмънт.
" В страна, ръководена от върховенството на закона, решенията на конституционния съд би трябвало да бъдат зачитани (...) Президентът на Румъния подписа заповедта за уволняване на Лаура Кодрута Кьовеши ", гласи изказване на говорителката на Йоханис - Мадалина Доброволски. Доброволски категорично акцентира, че без значение кой води ДНА, тя би трябвало да извършва пълномощията си като орган за битка с корупцията по високите етажи на властта.
През февруари тази година румънският правосъден министър Тудорел Тоадер изиска Кьовеши да бъде отстранена от поста си, акцентирайки 20 обособени случая, които служат като доказателство за настояването му. Някои от случаите са решавани и от Румънския парламентарен съд, като касаят спорове сред ДНА, румънския парламент и румънското държавно управление. В други случаи става въпрос даже за изявленията на Кьовеши, които, спроед Тудорел, накърнявали интернационалния имидж на Румъния. А тезата на Тудорел е, че Кьовеши е „ властническа “ и преследва „ присъда непременно “, без значение от случая, както и че не зачита престижа на Народното събрание и се опълчва на решения на Румънския парламентарен съд.
Заради натиска против Кьовеши и поради промени в Наказателния кодекс на Румъния, на няколко пъти имаше бурни улични митинги против социалдемократите на Ливиу Драгня. Промените в Наказателния кодекс плануват де факто разрешение за приемане на подкупи, а какви други промени минаха - научете ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР