Румънският президент Клаус Йоханис ще бъде домакин на срещата на

...
Румънският президент Клаус Йоханис ще бъде домакин на срещата на
Коментари Харесай

Румъния е домакин на срещата на върха на инициативата Три морета

Румънският президент Клаус Йоханис ще бъде хазаин на срещата на върха на самодейността „ Три морета “, която ще се организира през днешния ден в Букурещ. В събитието ще се включат представители на всичките 12 страни, участващи в самодейността (Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Румъния), както и стратегическите сътрудници - Съединени американски щати, Европейската комисия и Германия. 

Гости на форума ще има от Гърция, Украйна, Република Молдова, Япония, Обединеното кралство, Франция, Турция и от интернационалните организации като Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка, Организацията за икономическо съдействие и развиване, Международният валутен фонд, Световната банка.

Румъния е първата от държавите-участнички в самодейността “Три морета ”, която провежда среща на върха за повторно. По време на форума Клаус Йоханис ще показа резултатите от мандата на страната отпред на самодейността (юни 2022 година – септември 2023 г.). В края на полемиките се чака да бъде призната взаимната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща страна в Инициативата като пълновръстен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове, написа Българска телеграфна агенция.

“В сегашния геополитически подтекст, повече от година и половина след началото на бруталната и противозаконна експанзия на Русия против Украйна, тази платформа за политически разговор на високо ниво се трансформира във значим инструмент за подсилване на районната и европейска резистентност ”, съобщи в навечерието на форума румънският държавен глава. 

По време на срещата Клаус Йоханис ще насърчи създаването на нови принадлежности и партньорства за ускорение на вложенията в предпочитани планове на самодейността, в това число посредством основаването на нов капиталов фонд, който ще продължи активността на този, стартират на срещата на върха в Букурещ през септември 2018 година

Инициативата " Три морета " не е институционализирана и няма седалище и секретариат, демонстрира информация на отдел “Справочна ” в Българска телеграфна агенция. Тя сплотява 12 страни членки на Европейския съюз, намиращи се сред Балтийско, Адриатическо и Черно море. Основната ѝ цел е задълбочаване на интеграцията на района на Централна и Източна Европа в границите на Европейски Съюз посредством по-голяма съгласуваност сред страните участнички по оста " Север-Юг " в основни области като енергетика, превоз, връзки, осведомителни технологии. 

Първата среща на самодейността беше на 25 август 2016 година в Дубровник, Хърватия, а последната - на 20 и 21 юни 2023 година в Рига, Латвия. Тогава съществена тематика беше влошената среда за сигурност поради войната в Украйна и новите провокации пред страните от района. Страните членки сътвориха нов тип партньорство - статут на сътрудник за страни, които желаят да станат членове на Европейския съюз. За първи път статутът е възложен на Украйна. 

България беше хазаин на шестата среща на високо ниво на самодейността „ Три морета “, която се организира на 8 и 9 юли 2021 година в София. По време на форума бе призната взаимна декларация на държавните ръководители, израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развиване на района посредством усъвършенствана транспортна, енергийна и инфраструктурна съгласуваност, посредством стимулиране на публично-частните партньорства и посредством въвеждане на нови новаторски модели за развиване. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР