Румънският президент Клаус Йоханис съобщи днес официално, че ще се

...
Румънският президент Клаус Йоханис съобщи днес официално, че ще се
Коментари Харесай

Румънският президент обяви кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис заяви през днешния ден публично, че ще се включи в конкуренцията за поста общоприет секретар на НАТО, като означи, че Източна Европа има скъп принос в границите на Северноатлантическия алианс, оповестява новинарският уебсайт Хотнюз.

" Реших да вляза в конкуренцията за поста общоприет секретар на НАТО. В момента Румъния е почитан член на НАТО и Европейски Съюз посредством нашата външна политика и политика на сигурността. Мисля, че (сега) е моментът Румъния да се ангажира с по-гоялма отговорност в управителните структури на НАТО ", уточни президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

" Чадърът на НАТО ни предложи най-силните гаранции за сигурност в историята. Живеем в най-трудните времена от позиция на сигурността в последните десетилетия, усещаме се предпазени, тъй като сме членове на НАТО ", добави още Йоханис.

По думите му " Русия е тежка и дълготрайна опасност за Европа, а подсилването на източния фланг ще остане приоритет в дълготраен проект ".

Йоханис подсети, че страната е поела през цялото време уговорката да отпуска по 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита, а в този момент към този момент отпуска по 2,5 % от Брутният вътрешен продукт.

Държавният глава съобщи също, че Румъния поддържа абсолютно Украйна и че " имаме комплицирано съседство с Русия и сме се подготвили солидно, с цел да обезпечим цялостната сигурност на жителите ".

" Ангажирам се с тази кандидатура от името на Румъния с цялата отговорност, а това решение има в основата си резултатите на Румъния, насъбраният опит по време на двата ми мандата като президент на Румъния, дълбокото схващане на провокациите, с които се сблъсква НАТО, Европа, и по-специално нашият район, и моят корав ангажимент по отношение на фундаменталните полезности и цели на НАТО ", съобщи още Йоханис, представен от телевизия Диджи 24.

Съобщението беше направено в подтекста, в който този месец се навършват 20 години от присъединението на Румъния към Северноатлантическия алианс, отбелязва малкия екран.

Към този пост се стреми и нидерландският министър председател Марк Рюте, който е подсилен от редица страни членки, в това число Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция.

На 22 февруари публични източници обявиха, че Румъния е уведомила НАТО за желанието си да предложи Клаус Йоханис за началник на алианса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР