Румънският президент Клаус Йоханис отзова още 14 посланици на страната

...
Румънският президент Клаус Йоханис отзова още 14 посланици на страната
Коментари Харесай

Румънският президент отзова още 14 посланици на страната в чужбина

Румънският президент Клаус Йоханис отзова още 14 посланици на страната в чужбина, оповестява в заглавие в. "Евениментул зилей ". Миналата седмица Йоханис подписа укази за отзоваване на 12 румънски посланици, измежду които бяха тези в Русия, Турция, Унгария и Нидерландия, напомня вестникът.

В понеделник румънският президент подписа серия от укази за отзоваване на посланици на страната след приключване на мандатите им. Сред тях са посланикът във Англия Дан Михалаке и този в ЮНЕСКО - Адриан Чорояну, написа "Евениментул зилей ". Сред отзованите са и посланиците на Румъния в България, Чешката република, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Албания, Грузия, Узбекистан, Иран и други, добавя Българска телеграфна агенция.

Вестниците в Букурещ оповестяват през днешния ден, че държавното управление е удължило положението на паника, оповестено поради пандемията от COVID-19, с още един месец, считано от 15 септември.

Друга централна тематика за румънските издания е утвърденият през вчерашния ден проектозакон, който дава опция на живеещите в чужбина румънски жители да гласоподават два дни на парламентарните избори, планувани за 6 декември. Съгласно утвърждения проектозакон румънците от диаспората ще гласоподават на 5 и 6 декември.

Румъния е почнала да изнася газ в Унгария, осведоми икономическото издание "Економика ", като отбелязва, че това се случва за първи път от 2018 година Румънски газ, който сега е по-евтин от този от централноевропейския хъб в Баумгартен (Австрия), е изнесен през интерконектора Арад-Чанадпалота, през който Румъния обичайно внася газ.

Вносът е бил сбъднат на 13 и 14 септември и не е в огромно количество (4,75 гигават/часа през първия ден и 5,08 гигават/часа на следващия), само че събитието заслужава да бъде маркирано, в случай, че от август 2018 година през този газопровод от Румъния на запад не е била изнесена и една молекула газ, отбелязва "Економика ". Напоследък обаче газът от Румъния е по-евтин от този в централноевропейкия хъб Баумгартен и сега е по-изгодно да се изнася газ от Румъния и да се продава на запад.

Според калкулации, направени от уеб страницата Профит.ро, в случай че цената в австрийския хъб с доставка през четвъртото тримесечие коства еквивалента на 60,7 румънски леи, цената, на която се продава в този момент по този контракт на Румънската стокова борса, е 55,17 леи. Положението е същото и за доставките за студения сезон - междинната цена в Румъния е 58 леи, до момента в който в Баумгартен е 63 леи. Изхождайки от обстоятелството, че газовите депа в Румъния са съвсем цялостни (89,2 % в момента), е допустимо износът на газ да продължи на фона на тази разлика в цените, отбелязва икономическият уебсайт.

"Економика " показва, че липсват обществени данни за това кой е експортьорът, само че е несъмнено, че газът е румънски, създаден от националната компания "Ромгаз ". През септември е записано нарастване от към 10 % на вътрешното произвеждане на газ и значително понижаване на вноса. По данни на "Трансгаз " локалното произвеждане е скочило от към 230 000 мегават/часа на ден на 250-255 000 мегават/часа сега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР