Румънският президент Клаус Йоханис осъди по най-категоричен начин въоръжената агресия

...
Румънският президент Клаус Йоханис осъди по най-категоричен начин въоръжената агресия
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Руската федерация трябва да понесе последствията от този дълбоко незаконен акт

Румънският президент Клаус Йоханис осъди по най-категоричен метод въоръжената експанзия на Руската федерация против Украйна, съобщи Аджерпрес.

" Това държание, което идва след противозаконното признание от Руската федерация на " независимостта " на самообявилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск, съставни елементи на Украйна, съставлява ново жестоко нарушаване на правилата на интернационалното право, по-специално на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, на ненарушимостта на границите на тази страна и надлежно на правилото на неприбягване до приложимост на мощ в интернационалните връзки ", се показва в известие на президентската администрация.

В текста се отбелязва, че Румъния дружно с цялата демократична интернационална общественост " отхвърля уверено сходно безконтролно държание, което подкопава основите на интернационалните връзки и сегашния международен ред ".

" Руската федерация още един път потвърди, че не се интересува от предлагането за градивен и виновен разговор, направено от европейската и евроатлантическата общественост, а непрекъснато и умишлено се стреми към борба и налагане посредством мощ на своите искания (...) Румъния обръща внимание, че Руската федерация би трябвало да понесе следствията от този надълбоко противозаконен акт. В цялостна съгласуваност със съдружниците си от НАТО и Европейски Съюз Румъния ще наложи твърди и основни ответни ограничения ", се показва в известието.

Румънският президент също по този начин показва цялостната си взаимност с Украйна и украинския народ, изправен пред експанзията на Руската федерация, и удостоверява цялостната поддръжка на Румъния за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

" Румъния е подготвена да предложи филантропична помощ на Украйна. Същевременно Румъния насочва предизвестие против всяко враждебно деяние против членовете на румънската общественост в Украйна ", се отбелязва в известието.

Йоханис акцентира още, че " нито един жител на Румъния няма аргументи да се безпокои " и отбелязва, че жителите на Румъния, като членка на Северноатлантическия алианс, се употребяват с най-пълните гаранции за сигурността в историята си ".

Премиерът Николае Чука на собствен ред също осъди решението на Русия да нахлуе на територията на Украйна, определяйки го като " противозаконен акт на експанзия ", и акцентира солидарността с държавното управление в Киев. Той добави, че отбраната на румънските жители в Украйна е приоритет.

Външният министър Богдан Ауреску уточни в известие в Туитър, че Румъния стои до Украйна и че съдружниците ще решат " най-подходящите ограничения за сигурността и сигурността на евроатлантическата общественост ".

Лидерите на ръководещите Национално-либерална и Социалдемократическа партия също осъдиха експанзията. Председателят на либералите Флорин Къцу съобщи, че " експанзията на Русия ще бъде посрещната с най-силната и незабавна реакция от страна на интернационалната общественост ", а водачът на социалдемократите Марчел Чолаку дефинира офанзивата като " рисков казус за интернационалната общественост ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР