Румънският президент Клаус Йоханис е подписал днес указ за освобождаване

...
Румънският президент Клаус Йоханис е подписал днес указ за освобождаване
Коментари Харесай

Главният прокурор на Румъния е освободен от длъжност

Румънският президент Клаус Йоханис е подписал през днешния ден декрет за освобождение от служба на основния прокурор на страната Аугустин Лазар, оповестява Аджерпрес.
Според известие на президентската администрация мандатът на Аугустин Лазар ще завърши на 27 април, когато той излиза в пенсия.

В сряда Лазар заяви, че е подал молба за пенсиониране, като посочи, че мандатът му в основна прокуратура изтича на 27 април.

Миналата година министърът на правораздаването Тудорел Тоадер, който нощес подаде оставка, изиска премахване от служба на основния прокурор, обвинявайки го в разнообразни злоупотреби. Президентът Йоханис обаче отхвърли да даде ход на процедурата.

Аугустин Лазар се кандидатира за втори мандат като основен прокурор, само че на събеседването на 10 април министърът на правораздаването отхвърли и четиримата претенденти за поста.

Неотдавна някои медии упрекнаха Лазар, че е отказал на два пъти да освободи антикомунистически отстъпник в средата на 80-те години. По това време той е бил прокурор в комисията, която взема решения за условното освобождение в пандиза Аюд.

Лазар отхвърли тези изказвания и посочи, че в никакъв случай не е бил офицер, сътрудник или помощник на някогашната загадка работа Секуритате.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР