Румънският премиер Николае Чука подаде оставка. Това съобщи самият той

...
Румънският премиер Николае Чука подаде оставка. Това съобщи самият той
Коментари Харесай

Румънският премиер Николае Чука подаде оставка

Румънският министър председател Николае Чука подаде оставка. Това заяви самият той преди минути на конференция в Министерския съвет на площад " Виктория " в Букурещ. Така водачът на либералите предава щафетата на ръководителя на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку. Ротацията на властта трябваше да се случи още на 26 май, само че проектите бяха осуетени поради почналата на 22 май стачка на учителите. 

" С края на стачката днес дойде моментът да приключа мандата си като министър-председател и да се реализира процедурата за ротация на държавното управление ”, съобщи Николае Чука. 
Новото държавно управление на Марчел Чолаку би трябвало да встъпи в служба в четвъртък. До тогава президентът Клаус Йоханис ще назначи сегашния министър на правораздаването Каталин Предою за краткотраен министър-председател, съгласно източници на телевизия Диджи 24.

В 17:00 ч. през днешния ден следва среща сред съдружните сътрудници от НЛП и СДП за завършване на управническата стратегия. Най-малкият съдружен сътрудник - партията на етническите унгарци, към този момент съобщи, че няма да взе участие и може да напусне обединението, в случай че след рокадата бъде " избутана в ъгъла ". Снощи водачът на ДСУР Келемен Хунор съобщи, че отхвърля предлагането на водача на СДП Марчел Чолаку в бъдещото държавно управление партията да получи министерствата на енергетиката и европейските фондове вместо министерствата на развиването и околната среда, които управлява сега.

Правителството на Чолаку ще има по-малко министерства, откакто туризмът се реалокира в Министерството на стопанската система, а спортът - в Министерството на фамилията.
Все още не е ясно дали след оставката си като министър председател Чука ще оглави някое от министерствата или ще избере поста ръководител на Сената - служба, считана за втората по значимост след президентската, защото според конституцията при положение на нужда точно той има задължението да замести президента.

Днес Николае Чука остави на своя правоприемник Марчел Чолаку в постройката на Министерския съвет няколко икони и знамената на военновъздушните, военноморските и сухопътните сили и на генералния щаб. 

Размяната на премиерския пост беше контрактувана сред либералите и социалдемократите през ноември 2021, когато двете партии се съгласиха да ръководят дружно. Според съглашението Николае Чука би трябвало да бъде сменен от социалдемократа Марчел Чолаку - ръководител на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР