Румънският премиер Марчел Чолаку отправи серия критики по адрес на

...
Румънският премиер Марчел Чолаку отправи серия критики по адрес на
Коментари Харесай

Румънският премиер към австрийския канцлер: Напусни Шенген, ако те напралява Путин

Румънският министър председател Марчел Чолаку насочи серия рецензии по адрес на австрийския канцлер Карл Нехамер поради съпротивата му против участието на Румъния в Шенген.

В ефира на телевизия Антена 3 СиЕнЕн (Antena 3 CNN) Чолаку сподели, че Румъния би трябвало да употребява до дъно възможностите си за присъединение към Шенгенското пространство, като в тази връзка предложи, в случай че австрийският канцлер Карл Нехамер резервира позицията си срещу присъединение на Румъния, Австрия да обмисли опцията да напусне Шенген .

Според Чолаку съпротивата на австрийския канцлер против разширението на Шенген е неоснователна.

„ Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде доста ясно да се разбере, че не е склонен, без никакво съображение “, уточни министър председателят на Румъния.

Той напомни, че на неотдавнашната среща на европейските социалисти в Малага, Испания, е била призната резолюция в поддръжка на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство . Чолаку акцентира, че всички водачи социалдемократи, без изключение, поддържат незабавното присъединение на България и Румъния.

По думите на Чолаку австрийската страна е минала алена линия по въпроса за Шенген .
Не обичам лъжата, не обичам и лицемерието. Разбирам положителните планове, само че преминахме алена линия, към този момент не приказваме за положителни планове.
Марсел Чокаку, министър-председател на Румъния

„ На първо място, това е оскърбление за всички румънци – и в страната, и отвън нея. Това е неправда. Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство “, добави Чолаку.

Той загатна, че съпротивата на Австрия може да се дължи на въздействие извън, и по-конкретно на съветския президент Владимир Путин .

„ Господине, не си с нас, споделя ти го Комисията, споделя ти го Съветът, споделя ти го Европейският парламент, споделя ти го твоето европейско семейство, цяла Европа споделя, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „ не “. Означава, че някой различен те направлява “, обърна се Чолаку към австрийския канцлер.
Господине, в случай че те направлява Путин, тъй като продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген.
Марсел Чокаку, министър-председател на Румъния

Румънският министър председател показа, че е получил уверения от премиера на Испания Педро Санчес , чиято страна ръководи сега Европейския съвет, както и от немския канцлер Олаф Шолц, че ще създадат всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединението на Румъния и България.

Според румънския министър-председател политическото семейство на ЕНП би трябвало да изключи австрийския канцлер , откакто не е склонен с болшинството в партията, което неотдавна гласоподава резолюция в поддръжка на разширението на Шенген, съобщи Българска телеграфна агенция.

Чолаку даде образец с премиера на Словакия, който е бил изключен от фамилията на европейските социалисти и демократи, откакто е направил изказвания в поддръжка на съветския президент Владимир Путин.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР