Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването

...
Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

След скандал: Румънският премиер уволни министъра на здравеопазването

Румънският министър председател Флорин Къцу в профил от служба министъра на опазването на здравето Влад Войкулеску, оповестява Аджерпрес. Отстранен е и държавният секретар в министерството на опазването на здравето Андрея Молдован.
"Днес, 14 април, предадох на господин президента Клаус Йоханис документите за премахване от служба на министъра на опазването на здравето Влад Войкулеску. Временно постът ще бъде стихотворец от вицепремиера Дан Барна до назначението на нов министър на опазването на здравето. Също по този начин взех решение да отстраня и държавния секретар в здравното министерство Андрея Молдован, а решението ще бъде оповестено в Държавен вестник в границите на днешния ден ", заяви министър председателят Флорин Къцу.
Решението идва след скандал, провокиран от заповед на здравното министерство за смяна на критериите за слагане под карантина на обитаемоте места, която не била съгласувана с премиера, отбелязва уеб сайтът Зиаре.
Андрея Молдован заяви през вчерашния ден, че критериите за слагане на обитаемоте места под карантина ще бъдат изменени, тъй че да бъдат взети поради редица фактори, в това число степента на претовареност на леглата в лечебните заведения.
По-късно министър председателят Флорин Къцу съобщи, че не е знаел нищо за тази заповед, макар че е била оповестена в Държавен вестник с подписа на Андрея Молдован.
Румънските медии писаха в последните дни за напрежение в ръководещата коалиция сред Национално-либералната партия (НЛП) и Съюз за избавление на Румъния - ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) поради здравния министър. Влад Войкулеску, който е представител на ССР-ПЛЮС, беше подложен на критика от някои водачи на либералите, а след провокиралата скандал среднощна евакуация на пациенти от букурещка болница в петък се появиха и апели за оставката му. Опозиционната Социалдемократическа партия от своя страна внесе избор на съмнение против него в Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР