Румънският парламент одобри закон, който предвижда изграждане на магистрала от

...
Румънският парламент одобри закон, който предвижда изграждане на магистрала от
Коментари Харесай

Румъния ще строи Магистрала на Обединението до границата с Молдова

Румънският парламент утвърди закон, който планува създаване на автомагистрала от централната част на страната до границата с Молдова. Законът за високоскоростния път, който е наименуван " Магистрала на Обединението ", беше признат с 261 гласа " за ", два " срещу " и пет " въздържали се ". Законът ще бъде изпратен за обявяване на президента Клаус Йоханис, а в период от 30 дни след публикуването му в Държавен вестник, министерството на превоза е длъжно да стартира процедурите, свързани със строителството на пътя.


" Магистралата на Обединението " би трябвало да свърже град Търгу Муреш в централната част на страната със североизточния град Яш и да доближава до границата с Молдова. Строителството на автомагистралата беше дадено преди повече от десетилетие.

До 2010 година за този план бяха изхарчени близо 4,8 милиона евро и беше направено изследване за изпълнимост. Теоретично тогава планът беше стигнал до етапа избор на реализатор. През 2012 година Европейската комисия изрази единодушие да съфинансира построяването на автомагистралата, само че при изискване, че документите бъде преразгледана. Това стана едвам през 2016 година, само че през 2017 година Сметната палата сезира Националната дирекция за битка с корупцията, че се изразходват прекалено много средства за едно изследване за изпълнимост, за което към този момент е била изплатена голяма сума. В последна сметка през януари тази година компания " Автомагистрали " разтрогна контракта за преразглеждане на документите.

За да не се стигне до отвод от плана, 70 депутати и сенатори от всички парламентарни сили изготвиха закон, който да принуди министерството на превоза да реализира проекта за автомагистралата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР