Румънският министър-председател Михай Тудосе заяви в понеделник, че обмисля реконструкция

...
Румънският министър-председател Михай Тудосе заяви в понеделник, че обмисля реконструкция
Коментари Харесай

Румъния обмисля преустройство на министерския състав заради обвинения в корупция


Румънският министър-председател Михай Тудосе съобщи в понеделник, че обмисля реорганизация на кабинета, откакто трима министри бяха обвинени в осъществяване на корупционна активност.

"Има трима министри с проблеми, които несъмнено ни основават усложнения по отношение на общественото усещане, а в някои обстановки и с Европейската комисия", съобщи Тудосе в понеделник в изявление за частната румънска телевизия "Антена 3". Той добави още, че обмисля да изиска оставката на въпросните лица като част от "мини преустройка" на кабинета си.

"Ще направя публично изказване тази седмица, първо пред партията, несъмнено. Ще поема отговорност за предложенията си и ще желая от (управляващата) коалиция да вземат решение за тях", разгласи още румънският министър председател.

БГНЕС напомня, че съгласно "Трансперънси интърнешънъл" Румъния е измежду най-корумпираните страни в Европейския съюз и по тази причина Брюксел следи изкъсо правосъдната система. Преди месец антикорупционната прокуратура съобщи, че води следствие против зам. министър-председателя госпожа Севил Шайде и министъра по европейските фондове и районното развиване Рована Плъмб за хипотетична корист с власт при прекачване на земя.

Междувременно прокурорите желаеха от Народното събрание да утвърди следствие и против Виорел Илие - министъра, отговарящ за връзката сред кабинета и депутатите, по дело, обвързвано с обвинявания за подправяне на конкурс за работа на чиновници в неговото ведомство. Парламентът обаче отхвърли настояването по-рано този месец.

Според румънското законодателство, Народното събрание би трябвало да утвърди следствието, в случай че то визира сегашен член на кабинета. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР