Румънският министър на правосъдието предлага сериозни реформи в съдебната система,

...
Румънският министър на правосъдието предлага сериозни реформи в съдебната система,
Коментари Харесай

Румънският президент не иска реформи в съдебната система

Румънският министър на правораздаването предлага съществени промени в правосъдната система, която президентът назова офанзива против върховенството на закона, която ще върне страната с десетилетие, оповестява Ройтерс.

Румъния се счита за една от най-корумпираните страни в Европейски Съюз и Брюксел следи правосъдната и система.

Опитите на ръководещата коалиция на социалдемократите и сътрудниците им от АЛДЕ да отслабят натиска против корупцията на високо ниво провокираха най-големите улични митинги в страната от десетилетия при започване на годината.

Министърът на правораздаването Тудорел Туеде предложи през днешния ден да се промени метода, по който основните прокурори се назначават и да се сътвори специфична прокуратура за закононарушения, осъществени от магистрати.

" Предложенията... съставляват офанзива против върховенството на закона, независимостта и вярното действие на правосъдната власт, както и битката с корупцията ", съобщи в изказване президентът Клаус Йоханис.

" Ако тази композиция от ограничения бъде призната от държавното управление и утвърдена от Народното събрание, напъните на Румъния за повече от 10 години ще бъдат унищожени и правосъдната система ще се върне във времена, в които е подчинена на политиците ".

Според румънското законодателство президентът назначава основни прокурори, които са препоръчани от министъра на правораздаването, и получават необвързващо утвърждение от Висшия Съдебен Съвет, като основен бранител на правосъдната самостоятелност.

Туеде също по този начин предложи министърът на правораздаването, който е назначен политически, да поеме контрола върху звеното за правосъдна ревизия. Според анализатори и магистрати това би довело до политическа интервенция в правосъдната система.

Кабинетът на основния прокурор декларира, че тези оферти са сигнал за паника и добави, че не са били съветвани с прокурорите.

Туеде отхвърля да отговоря на въпроси, само че декларира пред кореспонденти, че предложенията са " в границите на естествени и нужни параметри за върховенството на закона ".

Предложенията ще бъдат изпратени до Висш съдебен съвет на Румъния за мнение, преди да бъдат показани на държавното управление и в последна сметка на Народното събрание за утвърждение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР