Румънската инвестиционна платформа отваря офис в България след успешно затворения

...
Румънската инвестиционна платформа отваря офис в България след успешно затворения
Коментари Харесай

Румънската инвестиционна платформа SeedBlink влиза в България

Румънската капиталова платформа отваря офис в България след сполучливо затворения през нея рунд за финансиране на българската компания Dronamics през декември 2021 година, който набра над 900 000 евро. На 23 юни започва нов капиталов развой за втора българска компания - Agriniser, воден от Vitosha Venture Partners, който цели да набере 500 000 евро.

" Към момента SeedBlink работи в партньорство с няколко български вложителя, измежду които Endeavor, CEO Angels Club, Eleven Ventures, LAUNCHub и Vitosha Venture Partners, и е в развой на подготовка за бъдещи рундове с български започващи софтуерни компании ", разгласи шефът за България Ангел Хаджиев.
Crowd-investment и партньорства с VC-та
От основаването й през 2020 година до през днешния ден платформата е вложила в 59 стартъпа и е набрала над 70 млн. евро. Около 40% от тях идват от инвеститорското общество на SeedBlink. Платформата работи на правилото на crowd-investment, като разрешава на обособени бизнес ангели да влагат средства в селектирани от нея стартъп софтуерни бизнеси. Останалите 60 % от средствата идват от други платформи - VC фондове и корпорации, с които SeedBlink си партнира.
Реклама
" Не се надпреварваме с VC фондовете, желаеме да работим взаимно с тях ", съобщи президентът на борда на шефовете и съосновател на компанията Андрей Дудойу. " Част от повода да сме толкоз търсени е, че имаме положителни партньорства, което се харесва на вложителите и е атрактивно и за самите започващи бизнеси ", добави той.

Фокусът на SeedBlink е да филтрира както стартъпи, по този начин и вложителите си, с цел да е атрактивна и за двете групи. Платформата търси осведомени инвеститори, които да насочват и оказват помощ на младите бизнеси. В подмяна предлага селекция от утвърдени към този момент стартъпи, в които вложителите да имат доверие да вложат средства.

За да бъде утвърден един стартъп от SeedBlink, му трябват три неща, споделя Дудойу - добър екип, новаторски артикул и проект за развиване, не просто в границите на локалния пазар, само че и оттатък.
Think global, work local
Дудойу твърди, че следва философията " мисли в международен мащаб, работи локално ", по тази причина и първичното разгръщане на активността на SeedBlink е близо до дома - първите офиси на компанията отвън Румъния са в България и Гърция. За момента България е вторият максимален пазар за вложители на компанията, с повече от 200 български ангели и фондове, които употребяват платформата.
Реклама
" Избрахме България, тъй като софтуерният бранш е доста по-развит от този в Румъния, виждаме огромен капацитет в развиването на стартъп екосистемата тук ", споделя Дудойу.
Според Ангел Хаджиев на този стадий екипът в България ще е дребен и ще разчита най-много на главния офис в Букурещ Източник: Seedblink
Според Ангел Хаджиев на този стадий екипът в България ще е дребен и ще разчита най-много на главния офис в Букурещ, в който работят към 45 души. " Колкото по-утвърдено става наличието ни в екосистемата, толкоз повече и покупко-продажби чакаме, а това неизбежно ще докара до нужда от разгръщане на клона ни ", добави той.

Основната активност на българския отдел ще бъде повишението на информираността на българските вложители, както и откриването на подобаващи софтуерни стартъпи за вложения.
Свързани публикации Българският стартъп за цифрови близнаци MYX: от гимназията до 3.5 млн. евро инвестиция 3 юни 2022, 06:32 Възможно ли е всеки да стане вложител в стартъпи 30 май 2022, 00:00 Над 30 компании желаят да се включат в стартъп инкубатора на " Сирма груп холдинг " 26 май 2022, 14:39 Български компании могат да получат до 4.5 млн. евро за планове за нисковъглеродни технологии 11 май 2022, 11:45 Технологичните стартъпи ще набират все по-трудно капитал 5 май 2022, 06:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Start Up
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР