Румъния запазва целта за присъединяване към Шенгенското пространство през 2023

...
Румъния запазва целта за присъединяване към Шенгенското пространство през 2023
Коментари Харесай

Румъния запазва целта за присъединяване към Шенген през 2023 г.

Румъния резервира задачата за присъединение към Шенгенското пространство през 2023 година, разгласи през днешния ден румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи. Боде изрази убеденост, че влизането на Румъния в Шенген ще ускори значително сигурността по външните граници на Европейски Съюз, по границите на Шенгенското пространство и сигурността на жителите на Европейския съюз, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Днес в Брюксел се състоя Съвет на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи с дневен ред общо положение на Шенгенското пространство, рационализиране на шенгенската осведомителна система, миграцията и даването на леговище и развоят на войната в Украйна. Това е първият формален Съвет на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи след този през декември, когато Нидерландия и Австрия не поддържаха влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство и бе призната единствено Хърватия.

Румънският министър на вътрешните работи уточни, че е изискал довеждане докрай на процеса на разширение на Шенгенското пространство посредством включване на Румъния тази година. Той напомни подхванатите от Румъния стъпки за постигането на тази цел, измежду които контакти на друго ниво с представители на Австрия. Лучиан Боде сподели също, че измежду съответните стъпки за реализиране на задачата за присъединение към Шенген е реализацията на пилотен план на румънско-сръбската граница, в който ще взе участие и Австрия.

Румънският вътрешен министър поздрави показания през днешния ден отчет от европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, който демонстрира понижаване на миграцията по маршрута през Западните Балкани с 44 % през първите месеци на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

„ Макар че всички знаем, че Румъния не се намира на маршрута през Западните Балкани, фактът, че тези стойности са намалели доста, ето – на половина, демонстрира, че ограниченията, които Комисията, страните членки взеха в последния интервал, са дали резултат “, сподели Лучиан Боде и приветства изказванията на редица министри на вътрешните работи в поддръжка на присъединението на Румъния и България към Шенген.

Боде даде съответен образец в това отношение с министъра на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка Гомес, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от 1 юли. Испанският министър е изискал незабавно разширение на Шенгенското пространство тази година посредством включване на Румъния и България и е удостоверил, че на 30 март ще дойде на работно посещаване в Букурещ.

Румъния желае присъединението към Шенген да бъде приоритет за испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР