Румъния смени днес ръководителя на Националната агенция за данъчна администрация

...
Румъния смени днес ръководителя на Националната агенция за данъчна администрация
Коментари Харесай

Румъния смени данъчен №1, подозират манипулиране на данните за бюджетния дефицит

Румъния смени през днешния ден ръководителя на Националната организация за данъчна администрация (НАДА) на фона на изказвания, че от институцията се чака да изкара бюджетния недостиг под три % от брутния вътрешен артикул, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция.

Министърът на финансите Еуджен Теодорович изиска през днешния ден от премиера Виорика Дънчила да в профил от служба ръководителя на НАДА Йонуц Миша и да назначи на този пост Михаела Трикулеску. Няколко часа по-късно министър председателят подписа решение за назначение на Трикулеску на поста, оповестява Зиаре. Новият началник на организацията е икономист с над 19 години опит в частната сфера.

В малко изказване пред медиите през вчерашния ден министърът на финансите съобщи, че 2019-та ще бъде година, изпълнена с провокации, а НАДА би трябвало коренно да промени държанието си в стопанската система.

Новата година обаче стартира със скандал, обвързван с активността на министерството на финансите, отбелязва осведомителният уебсайт.

В последния ден на 2018 година съветникът на премиера Дънчила - Дариус Вълков, разгласява на страницата си във Facebook информация, съгласно която бюджетният недостиг на Румъния през 2018 година е 2,92 % от Брутният вътрешен продукт. Според Вълков тази цифра приказва за явен триумф на министерството на финансите, тъй като страната се е заела да поддържа бюджетен недостиг под три % от Брутният вътрешен продукт.

Още на 1 януари сенаторът от опозиционната Национално-либерална партия Флорин Къцу разяснява, че министерството на финансите няма да разполага с окончателните данни за осъществяването на бюджета през 2018 година преди 25 януари. При тези условия, показаните от Дариус Вълков данни са подправени, оцени сенаторът.

Опозиционният сенатор съобщи още, че Вълков желае от чиновниците на НАДА - институцията, ръководена до през днешния ден от Йонуц Миша, да манипулират данните по подобен метод, че дефицитът да излезе под три на 100. Флорин Къцу разгласи също, че ще осведоми европейската статистическа работа за манипулиране на данните.

Министърът на финансите изрично отхвърли това обвиняване и даже съобщи, че може да изиска наказания за публицистите, които цитират тази информация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР