Румъния планира да закупи 32 изтребителя F-35 последно поколение за

...
Румъния планира да закупи 32 изтребителя F-35 последно поколение за
Коментари Харесай

Румъния планира да закупи 32 изтребителя F-35 последно поколение

Румъния възнамерява да закупи 32 изтребителя F-35 последно потомство за 6,5 милиарда $ от американския производител   " Локхийд Мартин " (Lockheed Martin), съобщи Ройтерс, като цитира министерството на защитата.

Румъния, която е член на Европейския съюз и НАТО, увеличи разноските за защита от два % от брутния си вътрешен артикул на 2,5 % тази година в отговор на съветската инвазия в Украйна, предава Българска телеграфна агенция.

Миналата година Румъния се споразумя да купи 32 използвани изтребителя F-16 от Норвегия, които да добави към 17-те, добити от Португалия  след 2016 година

През юли Букурещ разгласи районен център за образование на водачи на F-16, който ще бъде разполагаем на съдружниците и сътрудниците на НАТО, в това число Украйна.

През април тази година Върховният съвет за национална защита (CSAT)  одобри покупката на F-35, а Министерството на защитата заяви, че в този момент желае от Народното събрание да се съгласи процедурата за закупуване да стартира тази година.

Парламентът обмисля да даде авансово утвърждение по настояването на Министерството на защитата за започване на процедура по закупуване на изтребителите, заяви румънската организация „ Аджерпрес ".

В настояването на Министерството се показва, че в границите на договорката са включени придобиването на изтребителите, моторите, първична логистична поддръжка за учения, симулатори за полети и авиационни муниции, както и опция страната за закупи по-късно още 16 F-35.

Според Министерството тази стъпка за придобиване на ново военно съоръжение ще способства за развиването и поддържането на постоянни и устойчиви, оперативно съвместими отбранителни качества.

Окончателните контракти евентуално няма да бъдат подписани преди идната година, а министърът на защитата Анджел Тълвар сподели тази година, че първите изтребители няма да бъдат доставени по-рано от 2030 г, заяви Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР