Румъния мести ПВО комплекси в близост до населените места по

...
Румъния мести ПВО комплекси в близост до населените места по
Коментари Харесай

Румъния и НАТО разшириха „затвореното небето“ по река Дунав до Украйна заради руските дронове

Румъния мести Противовъздушна отбрана комплекси наоколо до обитаемоте места по поречието на Дунав, с цел да ги предпазят от ракети или дронове, предава Ройтерс.

Крайдунавският град Измаил, цел на нападението, се трансформира в основна точка за износа на зърно от Украйна

Откакто Руската федерация лимитира износа през Черно море украинските производители усилиха износа през река Дунав. Тогава съветските сили насочиха ударите по речните пристанища и инфраструктура, само че близостта им сътвори притеснения за Румъния.  Падането на дрон на румънска територия наложи и взимането на спомагателни ограничения.

Дунавският кулоар е по-скъп от износа през Черно море, само че е по-сигурен

Те включват засилено наблюдаване, обезпечаването на спомагателни патрули, разполагане на спомагателни американски изтребители F-16 и „ затваряне на небето “, като НАТО ще дава отговор за налагането на неразрешената за полети в зоната.

Изолираните произшествия в граничния регион основават риск за неразбирателство или ескалация сред Русия и НАТО, което принуди румънските въоръжени сили да засилят защитата в региона, показват анонимни източници на Ройтерс, свързани с защитата на северната ни съседка.

„ Ако се потвърди, че съставените елементи са от съветски дрон, това ще съставлява нарушаване на суверенитета на Румъния “, разгласи президентът Клаус Йоханис

Армията е построила две бомбоубежища в малко селце на по-малко от километър от украинския крайдунавски град Измаил, а на жителите в по-широкия регион се изпращат сигнали на мобилни телефони, когато бъдат засечени съветски дронове.

Четири изтребителя F-16 Fighting Falcon и 100 американски военни са ситуирани във военновъздушната база Борча на към 150 километра от Измаил. Забранената зона за полети се простира до 30 километра навътре в Румъния и до височина от 4 хиляди метра.

Губернаторът на Одеска прикани живеещите в региона да потърсят леговище

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изясни, че няма доказателства ударите с дронове до границата на Румъния да са съзнателно ориентирани против страната членка на Алианса, само че ги дефинира като „ безрасъдни “.

След като и Украйна ускори въздушната си защита по речните пристанища, Русия приспособява нова тактика при ударите, изпращайки „ рояци “ от дронове, като измежду тях има и подправени, които да работят като примамки за защитата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР