Румъния като председател на Съвета на ЕС внесе за обсъждане

...
Румъния като председател на Съвета на ЕС внесе за обсъждане
Коментари Харесай

Шефчович: Румъния като председател на ЕС внесе нов вариант на поправка в Газовата директива


Румъния като ръководител на Съвета на Европейски Съюз внесе за разискване нов вид за корекция в Газовата инструкция на Европейски Съюз, която може да засегне реализираните о „ Газпром “ планове за строителството на морския газопровод „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “ за европейските страни. Това заяви заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович. В понеделник в Брюксел се организираха тристранните съвещания сред Европейска комисия, Русия и Украйна.

„ Информирах двете делегации за процеса на утвърждение на поправките към Газовата инструкция. Подчертаф, че Европейска комисия остава последовател на тази корекция и, че почтено не бяхме впечатлени от работата на председателството на Австрия и България по този въпрос, защото работата не вървеше по този начин, както би желала Европейска комисия “, сподели той пред публицисти, представен от Прайм.

„ Сега имаме ново предложение, импортирано от румънското председателство В това предложение се преглеждат нерешени въпроси, сложени от страни - членки. Надявам се, че с тези нови оферти общ метод може да бъде вероятен към началото на февруари, и че той открива вратите за тристранен законодателен разговор (между Съвета на Европейски Съюз, Европейска комисия и Европейския парламент) още преди изборите за Европейски парламент “, добави Шефчович.

По думите му, задачата на Европейски Съюз „ се заключава в това, да получи набор от хармонични правила в областта на енергетиката, които биха били използвани за морските газопроводи, по този начин както при тръбопроводите на сушата “. „ Сега се намираме в обстановка, в която комисията не вижда никакви спънки за такава реализация на европейските правила. Разбира се, доста зависи от политическата воля “, добави той.

Европейска комисия още в края на 2017 година показа ремонти в Газовата инструкция на Европейска комисия, разпространяваща се върху избрани правила от енергийното законодателство на Европейски Съюз във връзка с газопроводите от други страни, в частност става въпрос за условието за обезпечаване на достъпа на трети страни, разделянето на дейностите по продажба и превозване на газ. Поправката би трябвало да бъде съгласувана включително в Съвета на Европейски Съюз, само че поради разминаването на мненията сред другите страни до момента това по този начин и не се случи.

Румъния ще ръководи Съвета на Европейски Съюз през първото полугодие на 2019 година Украйна е срещу строителството на нови морски газопроводи за доставка на съветски газ за Европейски Съюз, опасявайки се от понижаване или цялостна загуба на преноса през своята територия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР