Румъния иска да реши икономическите си проблеми за сметка на

...
Румъния иска да реши икономическите си проблеми за сметка на
Коментари Харесай

Захарова обвини Румъния, че искала да си реши икономическите проблеми за сметка на Русия

Румъния желае да реши икономическите си проблеми за сметка на Русия. Това разяснява говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в Телеграм, откакто Европейският парламент одобри през вчерашния ден резолюция, с която прикани Москва да върне напълно държавното богатство на Румъния, което е присвоила нелегално по време на Първата международна война, оповестяват румънски медии.

" Румъния - някогашен съдружник на Хитлер - употребява русофобски платформи, като Европейския парламент, подготвен за всяко антируско подмятане, с цел да се опита да стовари върху нас своите фантомни задължения отпреди един век, явно за да поправя плачевното състояние в националната стопанска система на фона на стачките на фермерите в цялата страна ", написа Захарова в Телеграм, оповестява ТАСС.

Захарова посочи, че всички задължения на Румъния към Руската федерация и Съюз на съветските социалистически републики, съгласно редица специалисти, възлизат на към " 1365-1665 тона злато, което е 20-25 пъти повече от цената на целия румънски златен запас, изпратен в Русия през 1916-1917 година ".

„ Освен това Русия връща съвсем цялото румънско злато и други полезности по време на развиването на съветско-румънските връзки. По-специално Чаушеску (Николае Чаушеску, началник на Социалистическа република Румъния в интервала 1974-1989 година - бел. ТАСС) написа в дневниците си, че 80 % от кралския запас е бил репатриран в Румъния през 1948-1949 година ", акцентира говорителката на съветското външно министерство.

В. " Комсомолская истина " цитира още Мария Захарова да споделя, че през 1949 година Москва " опрощава на Румъния съвсем целия дълг за разрушенията, породени по време на Втората международна война ", добавя Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

В признатата през вчерашния ден резолюция членовете на Екологичен потенциал показват, че макар няколкото опита за дипломатически договаряния след Първата международна война, държавното богатство на Румъния, изпратено на Москва за предпазване сред 1916 и 1917 година, в никакъв случай не е било изцяло върнато от Русия.

Това е невиждан интернационален случай на нелегално заграбване на златни запаси и предмети на културното завещание и за румънското общество съставлява непрекъсната грижа, показват евродепутатите съгласно прессъобщение на Екологичен потенциал, представено от Аджерпрес.

Членовете на Екологичен потенциал приканват Европейската комисия и Европейската работа за външна активност да включат тематиката за връщането на румънското държавно богатство в двустранния дипломатически дневен ред, регулиращ връзките сред Европейски Съюз и Русия, незабавно щом районният подтекст разреши възобновяването на политическия разговор сред страните.

Позицията на Румъния е, че по време на Първата международна война, сред 1916 година и 1917 година, страната е изпратила националната си хазна в Царска Русия, с цел да бъде предпазена при положение на окупация на националната територия. Съкровището е включвало общо 91,5 тона чисто злато - част от запаса на Националната банка на Румъния, кралски сбирки от бижута и редки монети, както и скъпи предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, скъпи исторически ръкописи, картини, редки книги и сбирки на доста публични и частни институции. След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отхвърля да ги върне, като огромна част от тях не са върнати и до през днешния ден, твърди Букурещ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР