Румъния и България остават страните с най-голям брой жертви по

...
Румъния и България остават страните с най-голям брой жертви по
Коментари Харесай

България и Румъния остават начело в ЕС по жертви на пътя

Румъния и България остават страните с максимален брой жертви по пътищата в Европейския съюз - надлежно 86 и 78 на един милион поданици. Средната стойност за Европейски Съюз е 46 смъртни случая на един милион поданици .

Днес Комисията разгласява предварителни данни за смъртните случаи по пътищата през 2022 година

Общото нареждане на страните по брой на смъртните случаи не се е трансформирало доста спрямо интервала преди пандемията — през 2022 година най-безопасни са били пътищата в Швеция и Дания, надлежно 21 и 26 смъртни случая на един милион поданици.

През предходната година при пътнотранспортни катастрофи са починали към 20 600 души : спрямо 2021 година това е нарастване с 3% и се дължи на обстоятелството, че след пандемията нивата на придвижване се възвърнаха. В съпоставяне с предпандемичната 2019 година обаче смъртните случаи са с 2000 по-малко (-10 %).

Целта на Европейски Съюз и Организация на обединените нации е до 2030 година броят на смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи да бъде понижен на половина.
 Пътни специалисти: Губим войната по пътищата
Пътни специалисти: Губим войната по пътищата

Черната статистиката за починалите и потърпевшите продължава да е стряскаща

Тенденциите:

В обособените страни членки обаче напредъкът е доста несиметричен. Най-голямо понижение — над 30% — регистрират Литва и Полша , след тях се подрежда Дания с 23%. За разлика от тях през последните три години броят на смъртните случаи по пътищата в страни като Ирландия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия и Швеция е останал съвсем без смяна или се е нараснал.

Наличните данни от целия Европейски Съюз за 2021 година (за 2022 година към момента няма подробни данни) демонстрират, че 52% от смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи са настъпили по пътища отвън обитаеми мест а, 39% — по пътища в обитаеми места и 9% — по автомагистрали.

В три от всеки четири смъртни случая по пътищата починалият е бил мъж (78 %). 45% от всички починали по пътищата са пътували с автомобил (шофьори и пътници), 18% са били пешеходци, 19% са употребили двуколесни моторни транспортни средства (мотоциклети и мотопеди), а 9% са били велосипедисти.

В обитаемоте места обстановката по пътищата е, че близо 70% от общия брой на смъртните случаи съставляват уязвимите участници в придвижването - пешеходци, велосипедисти и ползватели на двуколесни моторни транспортни средства. В обитаемоте места смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи най-често се дължат на произшествия с коли и камиони. Това значи, че е неотложно да се усъвършенства отбраната на уязвимите участници в придвижването.

Все по-големият брой на хората, които се придвижват с колела, е събитие, което заслужава да бъде насърчавано. Сериозно безпокойствие обаче поражда наклонността към увеличение на броя на велосипедистите, починали по пътищата на Европейски Съюз. Това е единствената група участници в придвижването, при която през последното десетилетие не се следи забележителен спад в броя на смъртните случаи. Една от най-важните аргументи за тази обстановка е продължаващата липса на съответна инфраструктура. Предварителните данни от Франция да вземем за пример сочат, че спрямо 2019 година през 2022 година броят на смъртните случаи на велосипедисти се е нараснал с 30% .
 България отпред в Европейски Съюз по починали в произшествия
България отпред в Европейски Съюз по починали в произшествия

Това демонстрират последните данни на Евростат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР