Румъния е с най-висока инфлация в целия Европейски съюз, пише

...
Румъния е с най-висока инфлация в целия Европейски съюз, пише
Коментари Харесай

Евростат: Румъния е с най-висока инфлация в целия Европейски съюз

Румъния е с най-висока инфлация в целия Европейски съюз, написа в собствен материал вестник “Адевърул ”, като се базира на данни на Евростат. Цифрите демонстрират, че от 2022 година насам страната непрекъснато записва най-висока инфлация измежду всички страни от Общността. През февруари тази година инфлацията в Румъния е 7,1 %.

“С този % сме безспорен първенец по инфлация. На огромно разстояние е Хърватия, която се подрежда на второ място с 4,8 на 100, следвана от Естония с 4,4 %. За съпоставяне, еврозоната, даже и да е изправена пред огромни стопански проблеми, има инфлация от едвам 2,8 % ”, отбелязва “Адевърул ”, представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието пита икономиста Адриан Негреску какво генерира тази инфлация, за която румънската страна не може да откри лек.

„ Това е обвързвано с интереса на страната на първо място да вдигне цените и да събере повече пари за бюджета от такси и налози. Това е скритият налог, който страната ни начислява към този момент две години цинично, без никакви скрупули, откъсвайки ни от икономическия ни капацитет, удряйки мощно покупателната ни дарба. Държавата прави това единствено от позиция на желанието да се избави, на процедура, да избави бюджета, да си спести огромните разноски, които прави без предизвестие във всевъзможни области, които не са свързани с икономическото развиване ”, изяснява специалистът.

Той добавя, че инфлацията оказва голямо въздействие върху популацията и стандарта на живот се утежнява от ден дневно. Адриан Негреску разяснява, че поради цените от ден на ден румънци се връщат към най-евтините артикули в супермаркетите и към менюто от 90-те години, с маргарин и картофи, тъй като просто не могат да си разрешат нищо друго.

Икономистът дава и прогноза за идващите месеци.

„ Смятам, че услугите ще бъдат в челните редици на повишаването тази година. Това се усеща още от четвъртото тримесечие на предходната година, когато отбелязахме доста нарастване на цените на услугите “, заключава Адриан Негреску.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР