Румъния е постигнала малък напредък в борбата с корупцията в

...
Румъния е постигнала малък напредък в борбата с корупцията в
Коментари Харесай

Малък напредък на Румъния срещу корупцията, отчита европейска агенция

Румъния е постигнала дребен прогрес в битката с корупцията в държавните институции през 2017 година Запазва се безпокойствие поради неналичието на бистрота в правосъдния развой.

Това се отбелязва в отчет на антикорупционната организация към Съвета на Европа GRECO, представен от " Ройтерс ".

Според проучвания Румъния е една от най-корумпираните страни в Европейски Съюз и Брюксел държи правосъдната система под особено наблюдаване, макар че хвали магистратите за опитите им да се оправят с корупцията по високите етажи на властта.

В отчета се регистрира, че балканската страна изцяло е изпълнила единствено две от 13-те рекомендации на GRECO, отправени преди година. Те включват по-прозрачен правосъден развой, въвеждане на по-стриктен аршин за депутатите за попречване възникването на спор на ползи и изясняване на условия за техния имунитет при правосъдно гонене.

През декември 2017 година депутатите от ръководещата коалиция на социалдемократите използваха болшинството си да одобрят промени в правосъдната система, които съгласно критици лимитират независимостта. Промените също са подложени на критика от Европейската комисия, Държавния департамент на Съединени американски щати, дипломати и президента на Румъния. Те даже провокираха и всеобщи митинги в страната.

Социалдемократите също внесоха разнообразни промени в Наказателния кодекс, които декриминализират някои корупционни практики. Промените ще бъдат дебатирани в Народното събрание през февруари.

Румънската прокуратура за битка с корупцията е повдигнала обвинявания против 72 депутати от 2006 година Председателите на двете камари на законодателния орган са изправени пред съда.

През март GRECO ще разиска законопроектите за промени в правосъдната система на Румъния, по които решение би трябвало да вземе Конституционният съд. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР