Рублата ще се засили с 15-20%“. Такива прогнози са изразени

...
Рублата ще се засили с 15-20%“. Такива прогнози са изразени
Коментари Харесай

Решението на Централната банка на РФ ще се отрази върху обменния курс на рублата, инфлацията и ипотечните кредити

„ Рублата ще се ускори с 15-20% “. Такива прогнози са изразени от специалисти, оценявайки последствията от непредвиденото решение на Централната банка - да увеличи главния % до 8,5%. Защо Централната банка увеличи толкоз внезапно лихвата и какви други последствия за съветската валута и за стопанската система като цяло би трябвало да се чакат вследствие на това?

Руският регулатор взе тежко решение: неотложно да увеличи главната рента с 1% до 8,5%. Обикновено минималната стъпка е 0,25%. Почти никой не се съмняваше, че нарастването на лихвите ще се състои този петък. Но приблизително анализаторите чакаха нарастване на лихвите с 0,5%. Следователно решението на Банката на Русия да увеличи с 1% беше ненадейно. Освен това специалистите не изключват, че до края на годината процентът може да нарасне до 10% или даже повече.

„ Разглеждаме твърдата позиция на регулатора като начало на цикъл на стягане на паричната политика (монетарната политика). Инвеститорите би трябвало да са готови за % над 10% през втората половина на 2023 година “, споделя Сергей Конигин, основен икономист в капиталова банка “Синара ”.

Защо Елвира Набиулина реши да затегне гайките? Както знаете, главната цел на Централната банка е да реализира инфлация от не повече от 4% през 2024 година И дейностите на регулатора са подчинени на осъществяването на тази задача.

От една страна, инфлацията към 17 юли е едвам 3,6%, което е под задачата на регулатора. От друга страна има възходяща наклонност. Миналия месец инфлацията беше по-ниска - 3,3%, а на годишна база към този момент надвиши 4%.

И най-после, рублата отслабва от началото на годината, а девалвацията се ускори през последния месец. Не е загадка, че повишаването на валутата води до инфлация с малко забавяне, защото вносът става по-скъп, а вносът в Русия се възвръща спрямо предходната година.

„ От началото на годината девалвацията на рублата последователно прониква в цените и този развой набира скорост. Инфлационните упования както на жителите, по този начин и на предприятията остават повишени. Освен това инфлационните упования на семействата се покачиха през юли. Новата прогноза за инфлацията на Банката на Русия за годината е 5–6,5% “, отбелязва Конигин.

Инфлацията може да се форсира и от геополитически фактор, който визира нашите доходи от експорт и прави вноса по-скъп, в това число посредством нови, по-сложни вериги за доставка и заплащания.

Регулаторът е явно самодеен, пробвайки се да компенсира проинфлационните трендове с по-висок %. И тогава задачата от 4% през 2024 година може да бъде реализирана по по-лесен метод. Когато е належащо да се потуши инфлация, която към този момент се е ускорила с висок ритъм, това не постоянно е допустимо или би трябвало да се премине към доста по-рязко нарастване на темпа.

Достатъчно е да си напомним предходната година, когато внезапната обезценка на рублата принуди Централната банка неотложно да увеличи лихвения % до 20%. На фона на това сегашните дейности на регулатора към този момент не наподобяват толкоз радикални. Миналата година просто нямаше време за по-плавни стъпки.

Има упования, че в допълнение към забавянето на инфлацията, Централната банка със своето решение ще помогне да се обърне наклонността на рублата. Тоест най-сетне съветската валута ще спре да пада и ще стартира да се укрепва.

Подобни очаквания обаче може да не се осъществен. Рублата в действителност растеше няколко часа преди решението на Централната банка и даже се опита да пораства след оповестяването на това решение. След това обаче рублата още веднъж стартира да отслабва. Данъчният интервал към момента може да окаже напън върху нея.

„ Пикът на фискалните заплащания пада на 25 и 28 юли, тъй че отслабването на рублата може да се възобнови още идната седмица. Освен в случай че, несъмнено, притокът на задгранична валута към вътрешния пазар не стартира да се усилва заради възобновяване на цените на петрола, което стартира в края на предишния месец ”, считат анализаторите в БКС “Мир Инвестиции ”.

„ Разбира се, курсът на рублата би трябвало да се ускори след решението на Централната банка. Той обаче се въздейства освен от главния лихвен %, само че и от редица други фактори: данъчни доходи от експортьори на запаси, бюджетен недостиг, международни цени на петрола, горивата, зърно и други значими експортни продукти, наказания и така нататък Ето за какво, съгласно мен, не си коства да се надяваме на коренен скок на рублата “, споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в “Амаркетс ”.

„ Вярвам, че откакто Централната банка увеличи лихвения %, рублата ще се ускори с 15-20%. Но това е оптимистична оценка, а реалистична е 8-10% подсилване. Вярвам, че в кратковременен проект ще забележим закъснение на растежа на валутите. Положителна прогноза: до 90 рубли за $, към 96-97 рубли за евро и към 12,5 рубли за юан “, споделя Деев.

Но процентът оказва директно въздействие върху заемите и депозитите, от време на време със забавяне от няколко месеца или по-малко. „ Банките ще отговорят на началото на стягането на паричната политика с в допълнение нарастване на лихвите по депозити и заеми, което може да е най-чувствително за корпоративните заеми, където съгласно Централната банка делът на заемите с плаваща рента е над 40%. В същото време търсенето на преференциални ипотеки ще се усили “, споделя Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори на “Финам ”.

Поскъпването на кредитните пари, несъмнено, се отразява на стопанската система. Това забавя икономическия напредък. „ Началото на цикъла на стягане на паричната политика би трябвало да забави икономическия напредък през втората половина на 2023 година и през 2024 година и в композиция с предстоящата фискална консолидация, охлаждането на частното търсене може да стане прекалено, което може да докара до по-мека траектория на главния лихвен %, в сравнение с чакаме сега “, счита Беленкая.

Според Централната банка производството в множеството браншове на стопанската система или е достигнало предкризисните равнища, или даже ги е надвишило. „ Като цяло това допуска, че вътрешното търсене пораства по-бързо от увеличението на производството. Динамиката на вътрешното ползване способства за търсенето на импорт, което пораства дружно със спада на износа. Възможностите на съветската стопанска система за по-нататъшно разширение на производството са мощно лимитирани от положението на пазара на труда. Нивото на безработица падна до рекордно ниски равнища “, отбелязва Сергей Конигин. През 2023 година Банката на Русия чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,5–2,5%.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР