Рублата е толкова силна, колкото не е била от години

...
Рублата е толкова силна, колкото не е била от години
Коментари Харесай

Тъмната страна на силната рубла

Рублата е толкоз мощна, колкото не е била от години - макар глобите, наложени от Запада. Но действително валутният курс прикрива проблемите на съветската стопанска система - и може да се окаже съдбовен за страната, написа " Дойче веле ".

От Русия идват от ден на ден позитивни финансови вести. Водещата рента е още веднъж на предвоенните равнища. Инфлацията е обуздана, рублата е толкоз мощна, колкото не е била от пет години. Според преценки на английския " Икономист ", Русия би могла да реализира остатък в комерсиалния баланс от 250 милиарда $.

Всичко това би могло да сътвори усещането, че глобите не се отразяват по този начин, както е очаквал Западът. Но специалистите предизвестяват да не се вършат прибързани изводи. " Централната банка фактически се оправи професионално с огромните компликации след началото на войната ", споделя професорката по стопанска система Наталия Субаревич. Но огромните провокации пред Русия занапред предстоят.

Вносът е понижен внезапно

Руските управляващи се стараят да бележит тези знаци, които са им от изгода, отбелязва Субаревич. " Да, в действителност в продължение на три седмици инфлацията беше нулева. " Но това се дължи на спадналото търсене от страна на популацията. Затова най-точно би било да се каже - нямаме инфлация, даже имаме дефлация, само че това е, тъй като хората просто са спрели да купуват.

Субаревич показва и това, че единствено малко на брой са съумели да плануват големия растеж в енергийните цени. " Това докара до голям приток на валута в страната, в случай, че вносът спадна внезапно. " Това на собствен ред ще е повода за упования остатък в комерсиалния баланс от 250 милиарда $.

Докато газът и нефтът могат да се изнасят скъпо, поради глобите Русия не може да внася съвсем нищо. Т.е. тя взима повече, в сравнение с може да даде. Така остатъкът в комерсиалния баланс би могъл тази година да е двойно по-висок, в сравнение с предходната.

Но тъкмо този импорт е извънредно нужен. В машиностроенето, в превоза или в енергетиката липсват съставни елементи и аварийни елементи. Производството е в застой, стопанската система стагнира, споделя Субаревич.

Наскоро " Газпром " обоснова свиването на газовите доставки за Германия с дефицита на аварийни елементи. Съгласно упреците на съветския газов тръст, " Сименс " не е изпратил назад в Русия ремонтирана в чужбина компресорна апаратура. От " Сименс " показали, че не могат да доставят инсталацията поради глобите.

Към всичко това се прибавя обстоятелството, че доста руснаци в действителност са безработни - въпреки на хартия да не престават да получават част от заплащането си. Това не се отразява от статистиката, изяснява Субаревич.

Така в последна сметка мощната рубла може да даде съдбовно отражение на " шампионката по износа " Русия. Тъй като тя го оскъпява. Освен това в действителност рублата не е конвертируема, споделя професорката по стопанска система.

Стойността на рублата се поддържа изкуствено

Икономистът Сергей Суверов също предизвестява, че курсът на рублата не е свързан пазарно. Междувременно цената на рублата е изцяло откъсната от икономическата обстановка, споделя Суверов. Според Руската централна банка брутният вътрешен артикул тази година би могъл да спадне с 10 %, а цената на рублата би трябвало да е подвластна от него. Т.е. тя се поддържа мощна изкуствено.

Експертът не би могъл да каже каква е действителната стойност на рублата. Ясно е единствено едно: в случай че рублата не бе толкоз мощна, инфлацията би била двойно по-висока - 30-40 %.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР