RSF на Судан предлага „мирен план“, докато началникът на съперничещата армия планира регионално пътуване

...
Ръководителят на паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) предложи план
Коментари Харесай

Ръководителят на паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) предложи план за „траен мир“ в разкъсвания от война Судан като негов началник на съперничещата армия се очаква да предприеме регионално пътуване.

Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало, ръководителят на RSF, късно в неделя публикува план от 10 точки на паравоенната група, който предлага нови преговори за прекратяване на война, започнала в средата на април, война, която той твърди, че RSF „ не търси, нито инициира”.

„Усилията за прекратяване на продължителната криза трябва да бъдат насочени към постигане на трайно прекратяване на огъня, съчетано с цялостни политически решения, насочени към първопричината за войните в Судан“, се казва в изявлението му.

Дагало издигна идеята за „несиметрична федерална система“, която ще представлява регионалното, културно и етническо многообразие на Судан след избори за формиране на гражданско правителство и прекратяване на „структурното насилие“ срещу широки слоеве от гражданите на Судан.

Основно важно е, че той предложи нова, аполитична и обединена суданска армия, изградена от сливането на съществуващи сили, които да имат граждански надзор и да отговарят на международно признатите основи.

Но предложенията на генерала, които са озаглавени „Възроденият Судан“ и изглеждат в съответствие с международните призиви за оформяне на бъдещето на страната, едва ли отговарят на реалностите на място, тъй като опустошителната война навлиза в 20-ата си седмица.

На първо място, избухна война между RSF и суданската армия малко преди паравоенните сили да бъдат интегрирани в армията, която се ръководи от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, като част от план за възстановяване на гражданското управление .

Двамата генерали организираха преврат през 2021 г., който изтласка цивилни политици от правителството, което само по себе си дойде две години след като се обединиха, за да сложат край на управлението на военния командир Омар ал Башир над Судан.

От друга страна, Дагало и RSF са документирани от ООН и видни правозащитни организации и активисти, че са извършили етническо прочистване, както и системно сексуално насилие.

В западния регион на Дарфур, който беше арена на геноцидна война в началото на 2000-те години, включваща сили, които по-късно се развиха в RSF, има широко разпространени съобщения за убийства на членове на африканската общност и изнасилвания от началото на войната.

Международният наказателен съд също каза, че разследва нови военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур, тъй като ООН предупреди, че войната „сега заплашва да погълне цялата страна“.

Повече от 4,6 милиона души са били принудени да напуснат домовете си от началото на войната, според данни на ООН, според които повече от един милион са избягали в съседни страни, включително Чад и Египет.

Началникът на армията ще посети Египет и Саудитска Арабия

Новите предложения на RSF идват в момент, когато началникът на армията ал-Бурхан планира собствена инициатива.

В четвъртък той се появи пред генералния команден център на армията в столицата Хартум за първи път от началото на войната.

В неделя той се появи в Порт Судан, в североизточната част на страната, която беше пощадена от най-лошите боеве.

Очаква се скоро той да посети съседен Египет, с който армията е съюзник, последвано от пътуване до Саудитска Арабия, която от месеци се опитва да осигури прекратяване на огъня в сътрудничество със Съединените щати.

Много примирия са нарушавани многократно, често веднага след влизането им в сила, като двете страни се обвиняват взаимно за подкопаването на примирията.

Рияд и Вашингтон засега са спрели посредническите си усилия, тъй като двете страни продължават да се борят за военна доминация, преди сериозно да се ангажират с дългосрочен мирен план.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР